Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Να σταματήσει τώρα αυτή η αθλιότητα

Τίποτα καλό για την εργατική τάξη, αλλά και για τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα δεν προοιωνίζεται από τα πογκρόμ κατά ομάδων πληθυσμού που εγκαινίασε ως νέα αστυνομική τακτική η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι υπό μαζική δίωξη σε πρώτη φάση εμφανίζονται να είναι οι αλλοδαποί εργάτες, κύρια οι Αλβανοί, δε μειώνει σε τίποτα την τεράστια πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, αντίθετα δείχνει το βαθμό επικινδυνότητάς της, όταν χρησιμοποιεί ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της εγκληματικότητας, για να στρέψει ομάδες εργατών κατά άλλων και ταυτόχρονα να ενισχύσει το αστυνομικό κράτος ανταποκρινόμενη δήθεν στις ανησυχίες μερίδας του πληθυσμού. Πολύ περισσότερο όταν όπως σημείωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που έκανε σχετικό διάβημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης "δεν είναι τυχαία η εποχή που γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις έχοντας υπόψη ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ασφαλώς και ενδιαφέρονται να δημιουργηθούν καινούρια προβλήματα μεταξύ των λαών της περιοχής μας".

Γεγονός, πρόσθετα, είναι πως ακόμα και μέσα από τη διαδικασία των μπλόκων η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε εκ του αποτελέσματος - όπως αναμενόταν εξάλλου - την απαραίτητη νομιμοποίηση για την "αντιεγκληματική" πολιτική της. Ανάμεσα στους εκατοντάδες που μαντρώθηκαν στα διάφορα γήπεδα βρέθηκαν ορισμένοι μόνο, που το μεγάλο έγκλημά τους ήταν πως είναι λαθρομετανάστες. Ετσι την ίδια ώρα που το οργανωμένο έγκλημα φουντώνει στους δρόμους κάτω από τη μύτη, αν όχι και την ανοχή της Αστυνομίας, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αναζητά εγκληματίες ανάμεσα στα θύματα του συστήματος που έχει βασικό του στοιχείο τη γέννηση και την αναπαραγωγή του εγκλήματος.

Η όλη επιχείρηση φαίνεται, τελικά, να δημιουργεί προβλήματα και στην ίδια την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία περίπου ισχυρίζεται πλέον πως όλο αυτό το πογκρόμ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επιχείρηση καταγραφής των μεταναστών! Το βέβαιο είναι πως οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επιχειρήσεις -"σκούπα" βρήκαν έκφραση ακόμα και μέσα στην ίδια την Αστυνομία κι ας μην εκδηλώθηκαν δημόσια.

Ενισχύει το ρατσισμό

Ακόμα και σε στρώματα του πληθυσμού που δεν προσεγγίζουν στοιχειωδώς ταξικά το πρόβλημα και είναι ευάλωτα στην επιδίωξη κυρίαρχων κύκλων να συνδέσουν το έγκλημα με τους μετανάστες, γίνεται πλέον όλο και καθαρότερο πως τα μπλόκα δεν αποσκοπούν στη μείωση της εγκληματικότητας. Στην πλέον επιεική ως προς τις προθέσεις στόχευση επιδιώκουν τη δημιουργία κλίματος "ασφαλείας" σε ορισμένες μερίδες του πληθυσμού, τα συντηρητικά ανακλαστικά του οποίου επιδιώκει να χαϊδέψει η κυβέρνηση.

Εδαφος για κάτι τέτοιο ασφαλώς και προσφέρει η ανησυχία που έχει προκληθεί σε μεγάλα τμήματα πληθυσμού των πόλεων και της υπαίθρου, τόσο από την ίδια την αύξηση της εγκληματικότητας, όσο και κυρίως από την ερμηνεία που σπεύδουν να δώσουν στο φαινόμενο οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχει η άρχουσα τάξη. Ετσι ενώ όλα τα στοιχεία μαρτυρούν πως για την εγκληματικότητα δε φταίνε οι αλλοδαποί ξένοι εργάτες, σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τείνει να εδραιωθεί η πεποίθηση πως για όλα φταίνε "οι Αλβανοί". Με τις αστυνομικές δυνάμεις σε δράση, και μάλιστα μέρα - νύχτα, γίνεται καθαρό πως ουσιαστικά η κυβέρνηση ενισχύει το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, προβάλλοντας ως λύση ένα ακόμα πιο σκληρό αστυνομικό κράτος.

Παίζει με τη φωτιά

Κανένα στοιχείο δε βοηθά στο να δικαιολογηθεί αυτή η μαζική επέλαση εναντίον όλων ανεξαιρέτως των αλλοδαπών. Οχι μόνο διότι καμιά στατιστική δεν καταγράφει πάντα όλο το φάσμα της εγκληματικότητας, αλλά και διότι υπάρχει η λεγόμενη κρυφή εγκληματικότητα που δε δηλώνεται, ούτε εντοπίζεται από τις διωκτικές αρχές. Μάλιστα η τελευταία είναι αυτή που δίνει τον τόνο στην εγκληματικότητα μιας χώρας και κρατά τα σκήπτρα, αφήνοντας πίσω της όλους εκείνους που για τον άλφα ή βήτα λόγο πέφτουν τελικά στην τσιμπίδα του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από την αστυνομία και είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας οι Αλβανοί και οι άλλοι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα, δεν έχουν την κύρια ευθύνη για την άνοδο της εγκληματικότητας. Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχτηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αδικημάτων ανήκει στους Ελληνες κακοποιούς. Σε ορισμένα αδικήματα η συμμετοχή των αλλοδαπών φαίνεται να είναι σημαντική, αλλά και πάλι τα επιλεγμένα στοιχεία που δίνονται από την αστυνομία δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αξιόπιστα συμπεράσματα, αφού αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό κλοπών σε ένα σύνολο 80.000 κλοπών και διαρρήξεων ετησίως. Από τις κλοπές σε σπίτια, που είχαν εξιχνιαστεί το πρώτο πεντάμηνο του 1999, οι αλλοδαποί δράστες εμφανίζονται να είναι περισσότεροι από τους εγχώριους (370 Αλβανοί, 185 Ρουμάνοι, 12 Βούλγαροι, 523 Ελληνες, 39 Ρώσοι, και 44 διαφόρων εθνικοτήτων). Στις κλοπές καταστημάτων πρώτοι έρχονται οι Ελληνες (514) και ακολουθούν οι Αλβανοί (207), οι Ρουμάνοι (57) κλπ. Στις κλοπές αυτοκινήτων πρώτοι έρχονται οι Ελληνες με 165 περιπτώσεις και ακολουθούν οι Αλβανοί με 88 περιπτώσεις. Γίνεται καθαρό πως από αυτά μόνο τα στοιχεία δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα, πόσο μάλλον να βασιστεί σ' αυτά ένα πογκρόμ όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες.

Το σύστημα ζητά "εγκληματίες"

Ταυτόχρονα οι ίδιοι οι αστυνομικοί κατανοούν ότι οι διάφορες μαφίες (ρωσική, αλβανική, πολωνική κλπ.) δεν ξεφύτρωσαν στη χώρα μας από το πουθενά. Το έγκλημα δεν έχει σύνορα και δεν περιχαρακώνεται σε εθνικές ομάδες, όπως ενδεχομένως να νομίζουν κάποιοι. Είναι πολυεθνικό, έχει πολλά πλοκάμια και δεν κρύβεται στα σοκάκια και τις συνοικίες της πρωτεύουσας, ούτε βέβαια της επαρχίας, όπου αναμένεται να επεκταθούν οι αστυνομικές επιχειρήσεις.

Γιατί επιμένει, λοιπόν, σ' αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο η κυβέρνηση; Μια ματιά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εργοδότες που χρησιμοποιούν ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργάτες, δίνει μια πρώτη απάντηση. Οσο πιο πολλοί οι παράνομοι εργάτες τόσο πιο φτηνά τα μεροκάματά τους.

Είναι σαφές ότι αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών, εφαρμόζοντας μια άλλη μεταναστευτική πολιτική, θα τροφοδοτεί συνεχώς και η ίδια με τις πράξεις της, έναν φαύλο κύκλο μίσους και έχθρας στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Ασφαλώς χρειάζεται να γίνει και η μεγάλη στροφή της Ελληνικής Αστυνομίας στη δίωξη του εγκλήματος, όλων των μορφών και όλων των ειδών του. Απαιτείται να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα των μηχανισμών δίωξης του πραγματικού εγκλήματος και όχι των μηχανισμών που καθημερινά είναι στραμμένοι στην αστυνόμευση των λαϊκών αγώνων και των κοινωνικών εκδηλώσεων, που κρίνονται επικίνδυνες από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο προφανώς το γεγονός, ότι η κυβέρνηση ακόμα και σε αυτήν την επιχείρηση - "σκούπα" χρησιμοποιεί τις δυνάμεις των Αστυνομικών Επιχειρήσεων(ΜΑΤ κλπ.), δηλαδή τις πιο καλογυμνασμένες και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις της αστυνομίας.

Τα πραγματικά μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας είναι εύκολο να τα υλοποιήσει κανείς, αρκεί, φυσικά να υπάρχει η πολιτική βούληση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών και το ΚΚΕ έχουν υποβάλει σωρεία προτάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών είχε εκφράσει πολύ νωρίς τις επιφυλάξεις της, για παράδειγμα, για τον τρόπο που είχε επιλέξει η κυβέρνηση να "νομιμοποιήσει" τους χιλιάδες λαθρομετανάστες. Οι φόβοι ότι θα έπεφταν και οι ίδιοι θύματα κυκλωμάτων, που θα τους εφοδίαζαν με πλαστά πιστοποιητικά επαληθεύτηκαν. Οι επιφυλάξεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, να νομιμοποιηθούν δηλαδή μέσω του ΟΑΕΔ επίσης δικαιώθηκαν, διότι αποδείχτηκε ότι η γραφειοκρατία (;)είναι πιο ισχυρή ακόμα και από τις πιο αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης. Από τους 250.000 που έσπευσαν να υποβάλλουν αιτήσεις (υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών πλησιάζει το 1.000.000), μόλις 25.000 έχουν πάρει την πολυπόθητη άδεια, ενώ ο αρμόδιος υπουργός παραδέχεται ότι πρέπει να επιταχύνουν το έργο τους οι επιτροπές που χορηγούν τις άδειες για να έχουν τελειώσει μέχρι το Μάρτη του 2000...

Το ΚΚΕ έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πραγματική νομιμοποίηση όλων των ξένων εργατών στη χώρα μας και στα πλαίσια αυτά φυσικά να αναθεωρήσει τη μεταναστευτική πολιτική της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρατσιστικό παραλήρημα από το ΛΑ.Ο.Σ. (2008-10-15 00:00:00.0)
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ! (1999-07-20 00:00:00.0)
Αυξάνεται τελευταία η διακίνηση χασίς (1998-05-16 00:00:00.0)
Ε, όχι και στους σεκιουριτάδες! (1998-04-10 00:00:00.0)
Επιχείρηση - "σκούπα" κατά αλλοδαπών (1998-04-10 00:00:00.0)
Προσοχή Αλβανοί! (1998-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ