Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόσωπο

Μοχάμαντ Κχαταμί

Ο Ιρανός Πρόεδρος και οι μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες απέναντι στον σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κλήρο και την αδιαμφισβήτητη εξουσία του πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίνης των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομία, που ξέσπασαν στο Ιράν την περασμένη βδομάδα.

Με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας της προοδευτικής εφημερίδας "Σαλάαμ" και την αιματηρή επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων σε κοιτώνα του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, η ιρανική πρωτεύουσα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε μαζικές καθημερινές διαμαρτυρίες που ζητούσαν το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, την τιμωρία των ενόχων για την επιδρομή και τον έλεγχο των παραστρατιωτικών ισλαμιστικών οργανώσεων, ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις μεταρρυθμίσεις του Κχαταμί και δεν έκρυψαν την οργή τους για τον αυταρχισμό και την απόλυτη εξουσία του Κχαμενεϊ.

Από τις σκληρές συγκρούσεις εκτιμάται ότι τραυματίστηκαν εκατοντάδες άτομα, ενώ οι συλλήψεις είναι δεκάδες. Ο σκληροπυρηνικός κλήρος απάντησε στους φοιτητές, και εμμέσως στο Κχαταμί, με μια εντυπωσιακή, σε όγκο, συγκέντρωση και απείλησε με επιβολή της ποινής του θανάτου σε όλους τους συλληφθέντες, ενώ προχώρησε σε απαγόρευση κάθε διαδήλωσης. Παράλληλα, οι παραστρατιωτικές ισλαμιστικές οργανώσεις περιπολούν, με την ευλογία του Κχαμενεϊ, στους δρόμους της Τεχεράνης. Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, επιμένουν στα αιτήματά τους και προειδοποιούν με νέες διαδηλώσεις.

Η ένταση στο Ιράν δε φαίνεται να εκτονώνεται και όπως πολλοί εκτιμούν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα, απλώς, ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τη σύγκρουση εξουσίας ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς και μεταρρυθμιστές, που έχει, ιδιαιτέρως, οξυνθεί μετά την εκλογή Κχαταμί.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ