Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚ. ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Πρόγραμμα αναγέννησης της Ρωσίας και των λαών της

Ο "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ Ρ" δημοσιεύει σήμερα βασικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Πράβντα" (18 Ιούνη 1999), στον δημοσιογράφοΒλαντίμιρ Μπολσακόφ, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

- Σήμερα μόνο ένας τυφλός δε βλέπει ότι το καθεστώς Γιέλτσιν βρίσκεται στην τελευταία φάση της αγωνίας του. Και όμως με τη βοήθεια των δολαρικών και άλλων ενέσεων πού και πού ξαναζωντανεύει, αρπάζει και πνίγει το καθετί, γαντζώνεται από τη ζωή, ξεζουμίζοντας τη Ρωσία. Σε γράμματα προς την "Πράβντα" οι αναγνώστες μας όλο και πιο συχνά ρωτούν: "Πόσο ακόμα θα περιμένουμε;".

- Πράγματι, η υπομονή του λαού έχει εξαντληθεί. Τελευταία επισκέφτηκα το Λένινγκραντ, το Οριόλ, το Κουρσκ, την Τούλα και πείστηκα ότι ο λαός παντού ξυπνάει, καταλαβαίνει ότι μια νέα κυβερνητική κατάρρευση μπορεί να οδηγήσει πλήρως τη χώρα στο βάλτο της φτώχειας και της εθνικής ταπείνωσης. Κατά την κυβερνητική κρίση το Μάη, το Κρεμλίνο έπαψε να τηρεί ακόμα και την επίφαση της ευπρέπειας και παρέδωσε ανοιχτά την εξουσία στους ευνοούμενους της γιελτσινικής οικογένειας. Η κυβέρνηση Στεπάσιν σαν αυτή καθεαυτή δεν υπάρχει. Υπάρχει κυβέρνηση του "οικογενειακού πολιτικού γραφείου", υπάρχουν οι υπουργοί του Μπερεζόφσκι, του Αμπράμοβιτς και του Τσουμπάις. Αυτοί οι "χειριστές ανδρεικέλων" μισούν τη χώρα μας και το ρωσικό λαό. Η Ρωσία είναι γι' αυτούς απλώς ένα Κλοντάικ, όπου γίνεται χρυσοθηρία, όπου δεν υπάρχει κανένας ηθικός και νομικός κανόνας για όσους έχουν την εξουσία και τα χρήματα. Στη γιελτσινική Ρωσία μάλλον θα μπει φυλακή ο γενικός Εισαγγελέας, παρά οι πασίγνωστοι κλέφτες και απατεώνες που ξεπουλούν και ταπεινώνουν τη Ρωσία. Η ατιμωρησία δημιουργεί την αναίδεια.

Πέρσι το Σεπτέμβρη ο Μπερεζόφσκι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Πριμακόφ: αν δεν εφαρμόσετε την πολιτική μας, θα σας πετάξουμε ως άχρηστους! Η κυβέρνηση όμως του Πριμακόφ, στην οποία πρώτος αντιπρόεδρος ήταν ο σύντροφός μας Μασλιουκόφ, αρνήθηκε να τη σέρνουν από τη μύτη οι ολιγάρχες, προτιμώντας να εφαρμόσει πολιτική υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Πάρθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της κρατικής ρύθμισης της οικονομίας. Δόθηκε η πρώτη βοήθεια στις δημόσιες επιχειρήσεις και πριν απ' όλα στην αμυντική βιομηχανία που έπνεε τα λοίσθια, στους εργαζόμενους της υπαίθρου, ξοφλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών για τους μισθούς. Και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει: από τον Οκτώβρη έως το Μάη σημειώθηκε κιόλας αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Αυτό δε βόλευε τους ολιγάρχες και τον Γιέλτσιν, οι οποίοι εκτελούν πειθήνια το καθήκον που τους ανέθεσε η Δύση - να καταστρέψουν την εθνική οικονομία, και πριν απ' όλα το στρατιωτικοβιομηχανικό μας σύμπλεγμα. Γι' αυτό ακριβώς από τις πρώτες κιόλας μέρες η κυβέρνηση Πριμακόφ δέχτηκε μια τερατώδη πίεση απ' όλες τις πλευρές. Δε δίστασαν μπροστά σε κανένα μέσο. Οι κλέφτες φώναζαν δυνατά: "Πιάστε τον κλέφτη!". Αρκεί να θυμηθούμε πώς έληξε η διερεύνηση των ηχηρών κατηγοριών κατά της κυβέρνησης Πριμακόφ για "διαφθορά". Τελικά, αφού δεν πέτυχαν τίποτα με τις συκοφαντίες, απλώς έδιωξαν αυτή την κυβέρνηση με αυθάδεια και ξετσίπωτα. Ετσι δημιουργήθηκαν απεριόριστες, στην ουσία, δυνατότητες για την εφαρμογή της πολιτικής, την οποία επιδίωκαν από πέρσι το Σεπτέμβρη οι εμπνευστές του τελεσιγράφου προς την κυβέρνηση Πριμακόφ.

Αυτή η πολιτική μπορεί να εκφραστεί με τρεις λέξεις - "καταλήστευση της Ρωσίας". Οι Αμπράμοβιτς και οι Μπερεζόφσκι βγάζουν από τη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, που έχουν κλέψει στη Ρωσία, προτιμώντας να τα τοποθετήσουν σε βίλες και πύργους στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, ακόμα και στο Λιχτενστάιν, όχι όμως στην εθνική μας οικονομία. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι οι ίδιοι κύριοι ληστές προσφέρουν τους πύργους και τις βίλες του εξωτερικού με τη μορφή "δώρων" στους προστάτες τους του Κρεμλίνου, τότε είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για μια παρέα που καταληστεύει την εθνική περιουσία και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Γι' αυτό και η μαφία του Κρεμλίνου έσπευσε να διώξει τον γενικό εισαγγελέα Σκουράτοφ, μόλις καταπιάστηκε με τη διερεύνηση της προέλευσης των δισεκατομμυρίων του Μπερεζόφσκι και της παρέας του.

- Πλησιάζουμε προς την τελευταία ευθεία πριν από τις εκλογές για την Κρατική Δούμα. Στο φόντο της εντατικής κινητοποίησης των δεξιών κομμάτων που συγκροτούν τους συνασπισμούς τους, με την εντυπωσιακή αύξηση της επιρροής του κόμματος "Οτέτσεστβο" του Λουζκόφ και τη φανερή πολιτικοποίηση των περιοχών μπορούμε άραγε να θεωρούμε την ολύμπια αταραξία των ηγετών της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και του ΚΚΡΟ, τη δική σας προσωπικά, ως σημάδι της απόλυτης βεβαιότητας στις δυνάμεις τους και στη νίκη ή αυτό οφείλεται σε κάποιους άλλους λόγους; Ο Τύπος των ολιγαρχών είναι γεμάτος φήμες για διάσπαση στη ΛΠΕΡ και το ΚΚΡΟ, ότι σαν αντίβαρο σε σας δημιουργείται το μπλοκ "Εντίνστβο" μ' επικεφαλής τους Τουλέγεφ και Σελεζνιόφ. Δε σημαίνει άραγε αυτό ότι το αντιπολιτευτικό κίνημα που ηγείστε θα πάει στις εκλογές σε χωριστές φάλαγγες, ενώ οι δεξιοί προχωρούν σε πυκνή παράταξη;

- Θα το πω αμέσως ότι δεν υπάρχει καμιά διάσπαση στη ΛΠΕΡ και το ΚΚΡΟ. Σε ό,τι αφορά το μπλοκ "Εντίνστβο", δε βλέπω ιδιαίτερη απειλή ούτε για το κόμμα, ούτε για τη ΛΠΕΡ, ούτε για τον εαυτό μου. Στη ΛΠΕΡ υπάρχουν 200 κόμματα, κινήματα και οργανώσεις. Αν εμφανιστεί και το 201 κίνημα, η κατάσταση δε θα αλλάξει. Εδώ που τα λέμε ο Σελεζνιόφ δε συμμετέχει στο "Εντίνστβο". Ηταν και παραμένει ένας από τους ηγέτες του κόμματός μας και πρόεδρος της Κρατικής Δούμας. Οπότε δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με κομματική οικοδόμηση έξω από το ΚΚΡΟ και τη ΛΠΕΡ. Σε ό,τι αφορά τον Τουλέγεφ θα ξεκαθαρίσουμε μόνοι μας τα πράγματα. Είμαστε έμπειροι πολιτικοί. Φυσικά, προσπαθούν να διασπάσουν το κίνημά μας, οι αντίπαλοι δε λυπούνται ούτε δυνάμεις, ούτε μέσα για το σκοπό αυτό.

Η ΛΠΕΡ και το ΚΚΡΟ κατεβαίνουν στις επικείμενες εκλογές στη Δούμα και στις προεδρικές εκλογές σαν δύναμη, έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Ετοιμάζουμε τώρα το εκτενές πρόγραμμα αναγέννησης της χώρας. Καταρτίσαμε τη λίστα των μελών της κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης που θα δημοσιευτεί. Στη διάρκεια των εκλογών στα τοπικά όργανα εξουσίας, πειστήκαμε πολλές φορές ότι το πρόγραμμά μας εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι πολύ δημοφιλές στο λαό.

- Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πολύ ασύμφορη θέση σε σύγκριση με το κυρίαρχο καθεστώς σε συνθήκες πρακτικού μονοπωλίου στη ραδιοτηλεόραση και στον ημερήσιο Τύπο. Πώς θα κατορθώσετε να ενημερώσετε τις μάζες για το πρόγραμμά σας στις συνθήκες του πληροφοριακού αποκλεισμού που υπάρχει παντού ενάντια στους υποψήφιους των αριστεροπατριωτικών δυνάμεων;

- Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι κύριες εφημερίδες μας "Πράβντα" και "Σοβιέτσκαγια Ροσία", τα εβδομαδιαία "Πράβντα Ροσίι" και "Ζάβτρα" αυξάνουν το τιράζ τους. Αυξάνει η δημοτικότητά τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι στις σημερινές συνθήκες κανένα πολιτικό κίνημα δε θα μπορέσει μόνο του να νικήσει ούτε στις βουλευτικές, ούτε στις προεδρικές εκλογές. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις κεντρώες δυνάμεις. Και όχι μόνο κατά τις εκλογικές εκστρατείες. Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις προσπάθειες των εκδόσεών μας, να δημιουργήσουμε κοινές εκδοτικές εταιρίες, δικό μας τηλεοπτικό κανάλι και δίκτυο ραδιοσταθμών με βάση εθελοντικές εισφορές, επενδύσεις του εθνικοπατριωτικού κεφαλαίου. Θα είμαστε ανοιχτοί και σε ξένους επενδυτές που κατανοούν τώρα ότι ο αγώνας μας είναι μέρος της κοινής πάλης για την ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων του πλανήτη, ενάντια στον ηγεμονισμό των ΗΠΑ, ενάντια στη διάσπαση της Ευρώπης καιστην υποταγή της στην επιβολή του ΝΑΤΟ. Ετσι θα σταθεί δυνατό να σπάσουμε τον πληροφοριακό αποκλεισμό και να δείξουμε σε όλο το λαό το πραγματικό εγκληματικό πρόσωπο του μαφιόζικου - ολιγαρχικού καθεστώτος.

- Το καθεστώς αντιλαμβάνεται ότι οι αριστερές - πατριωτικές δυνάμεις είναι τώρα σε άνοδο. Θα επιτρέψουν άραγε σ' αυτές τις συνθήκες τη νίκη τους και ακόμα περισσότερο σε συμμαχία με τις κεντρώες δυνάμεις; Η άρνηση της Δούμας να υποκύψει στην επιβολή του ΔΝΤ μπορεί επίσης να αποτελέσει αφορμή για τη διάλυσή της. Δεν αποκλείεταιοι αρχές να προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε προβοκάτσιες και, αν είναι δυνατό, να διαιωνίσουν τη διοίκηση του "οικογενειακού πολιτικού γραφείου"

- Ενδιαφερόμαστε πριν απ' όλα να μη βυθιστεί η χώρα στο χάος. Γι' αυτό δε σκοπεύουμε τώρα να έρθουμε σε αντιπαράθεση. Είμαστε όμως έτοιμοι για την πιο σκληρή αντίδραση σε περίπτωση που το καθεστώς θα δράσει ενάντια στο ΚΚΡΟ και τη ΛΠΕΡ με αντισυνταγματικά μέσα. Η χώρα έχει τώρα ανάγκη από έναν νόμο που θα φράζει το δρόμο προς τα αιρετά όργανά μας των υποψήφιων της μαφίας και των εγκληματιών όλων των αποχρώσεων και να εγγυάται τη διεξαγωγή τίμιων εκλογών. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, οι εγκληματίες θα κατορθώσουν να περάσουν στη νομοθετική εξουσία με "δημοκρατικό" τρόπο. Τότε η Ρωσία θα μετατραπεί οριστικά σε μαφιόζικο κράτος με πυρηνικά όπλα, που θα απειλεί το μέλλον όχι μόνο των Ρώσων.

Το καθεστώς ήδη κάνει προβοκάτσιες. Ο κύριος Βολόσιν και τα αφεντικά του σχεδίασαν την πράξη "καθαρισμού" της Κόκκινης Πλατείας. Η καμαρίλα του Κρεμλίνου των εθνοπροδοτών θέλει να βεβηλώσει καθετί το ιερό για κάθε τίμιο άνθρωπο. Στην Κόκκινη Πλατεία δεν υπάρχουν μόνο το Μαυσωλείο του Λένιν, αλλά και τα μνήματα του στρατάρχη Ζούκοφ και του πρώτου στον κόσμο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Είναι λυπηρό ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να παρασύρει ακόμα και την ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Νομίζω ότι οι πάντες αντιλαμβάνονται πού μπορεί να οδηγήσει η επιδίωξη του κύριου Βολόσιν και των ομοίων του να οδηγήσουν σε σύγκρουση τον κόσμο στην Κόκκινη Πλατεία, όχι μόνο στην αιματοχυσία, αλλά και στην επιβολή έκτακτης κατάστασης, στην αναβολή των εκλογών, στη δίωξη των ανεπιθύμητων για το καθεστώς και στον οριστικό θρίαμβο των ληστών της Ρωσίας, οι οποίοι, εδώ που τα λέμε, δεν έχουν τίποτα, εκτός από άσπονδο μίσος για την ορθοδοξία.

Διατηρούμε την ηρεμία στις γραμμές μας. Είμαστε σίγουροι στις δυνάμεις μας και ότι η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει οπωσδήποτε στη χώρα μας. Ο λαός πιστεύει σε μας. Μας δίνει μεγάλες ελπίδες η υποστήριξη της νεολαίας. Τελευταία ιδρύθηκε η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας που υιοθέτησε την πλατφόρμα του ΚΚΡΟ. Πάνω σε ευρεία πατριωτική πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί το φοιτητικό κίνημα. Από τη λαϊκή υποστήριξη αντλούμε νέες δυνάμεις.

- Φανταστείτε ότι η κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης είναι στην εξουσία και ο πρόεδρος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επιτέλους, αντικατέστησε τον Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο. Τι πρέπει να περιμένουμε από σας;

- Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Αμέσως με μια κίνηση χεριού του νέου προέδρου και της νέας κυβέρνησης δε θα διορθωθεί.

Πρώτο.Είναι, ίσως, καλύτερα να πούμε αμέσως κιόλας τι δε θα κάνουμε. Πριν απ' όλα δε θα κανονίσουμε τους λογαριασμούς με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εχουμε ξεκινήσει στη Δούμα την οικοδόμηση του κράτους δικαίου και δε σκοπεύουμε να σταματήσουμε αυτή τη μεγάλη υπόθεση για τη Ρωσία. Γι' αυτό δε θα επιτρέψουμε τη δίωξη οποιουδήποτε για πολιτικούς λόγους. Θα διατηρηθεί το πολυκομματικό σύστημα. Κανένα κόμμα δε θα μπορεί να διεκδικήσει το μονοπώλιο της εξουσίας. Ο σκληρότερος αγώνας θα διεξαχθεί ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, στην τρομοκρατία, στους εμπόρους ναρκωτικών και στην πορνεία.

Δεύτερο.Θα ενισχύσουμε ολόπλευρα την ασφάλεια του κράτους μας, τις ένοπλες δυνάμεις του και την αμυντική βιομηχανία. Η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το πλησίασμα αυτού του μπλοκ στα σύνορά μας, θέτουν σε προτεραιότητα το καθήκον της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της πατρίδας μας. Θα κάνουμε το παν, ώστε κανένας στρατιώτης της Ρωσίας να μη νιώθει εγκαταλειμμένος όπου κι αν βρίσκεται. Η Ρωσία θα επανακτήσει την ισχύ της στη θάλασσα και στη γη, στον ουρανό και στο Διάστημα.

Τρίτο.Η παλινόρθωση του σοσιαλισμού με τη μορφή που υπήρχε τα τελευταία χρόνια στην ΕΣΣΔ είναι μη ρεαλιστική και δε θα επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο. Κανείς δε θα χάσει τη νόμιμα ιδιωτικοποιημένη ιδιοκτησία, ιδίως τα σπίτια, δε θα γίνει καμιά απαλλοτρίωση. Θα αμνηστευθούν τα άτομα που έχουν βγάλει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, υπό τον όρο, ότι στη διάρκεια ενός έτους θα τα επαναφέρουν στη Ρωσία, πληρώνοντας το 20% από το ποσό αυτό ως φόρο στο κρατικό ταμείο.

Τέταρτο.Τα σύνορα του κράτους μας θα μείνουν ανοιχτά για όλους τους πολίτες της Ρωσίας και της ΚΑΚ. Θα επιδιώξουμε την αναβίωση της κοινής πατρίδας μας, την ένωση των σλαβικών κρατών, αλλά μόνο πάνω σε εθελοντική βάση. Ελευθερία εξόδου, μετακίνησης, συνείδησης, λόγου. Ολα τα άλλα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες θα διατηρηθούν και θα διευρυνθούν. Θα διατηρηθούν πλήρως τα δικαιώματα των εθνικών Δημοκρατιών και οι κυριαρχίες τους. Το κράτος θα ενθαρρύνει ιδιαίτερα τον νεολαιίστικο τουρισμό, την ανταλλαγή φοιτητών, τη μετεκπαίδευση των νέων επιστημόνων στα καλύτερα επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τη συμμετοχή των Ρώσων μαστόρων της τέχνης σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς.

Πέμπτο.Δε σκοπεύουμε να αρνηθούμε την αγορά. Είμαστε υπέρ της μεικτής οικονομίας και του αναπτυγμένου ιδιωτικού τομέα, μαζί και στον τραπεζικό τομέα, υπέρ της ύπαρξης ισχυρού κρατικού τομέα, υπέρ της λογικής κρατικής ρύθμισης της οικονομίας και αυστηρής φορολογικής πολιτικής ως βασικού μέσου εξασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και υπέρ της ενίσχυσης των ντόπιων εμπορευματοπαραγωγών. Το κράτος θα επαναφέρει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ενεργοφορέων, σπάνιων και μη σιδηρούχων μετάλλων, στην παραγωγή ηλεκτρενέργειας, θα επαναφέρει στην κρατική ιδιοκτησία την αμυντική και διαστημική βιομηχανία.

Εκτο.Το κράτος θα είναι ανοιχτό στις ξένες επενδύσεις και θα διατηρήσει τους νόμους για το χωρισμό της παραγωγής. Στους ξένους επενδυτές θα προσφερθούν σε αμοιβαία επωφελείς συνθήκες άδειες για την εκμετάλλευση του φυσικού υπεδάφους υπό τον όρο ότι η πώληση των εξορυγμένων πρώτων υλών δε θα είναι πάνω από το 30% του συνολικού ποσού της εξόρυξης. Θα εγγυηθεί η εξαγωγή του αποκτημένου κέρδους σε συνάλλαγμα από τους ξένους επιχειρηματίες.

Εβδομο.Το κράτος θα αναλάβει την επιδότηση της επιστήμης και του πολιτισμού, θα εξασφαλίσει τη δωρεάν παιδεία και την ιατρική περίθαλψη για όλους τους πολίτες, να πηγαίνουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία, στους παιδικούς σταθμούς και στις θερινές κατασκηνώσεις. Θα παρέχει δωρεάν ξεκούραση των εργαζομένων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, δωρεάν θεραπεία για τους βετεράνους του πολέμου και της δουλιάς.

Ογδοο.Στο βαθμό που θα ανορθώνεται η εθνική οικονομία, το κράτος θα εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα προστασίας του γονιδιακού αποθέματος του έθνους και του εθνικού πολιτισμού. Θα εγγυηθεί το δικαίωμα στην κατοικία και στην αξιοπρεπή διαβίωση, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόσβαση στους θησαυρούς του παγκόσμιου και εθνικού πολιτισμού.

Ενατο.Η δυσκολότερη κατάσταση στη Ρωσία σήμερα είναι με τους πρόσφυγες και τους άστεγους. Είναι περίπου 10.000.000 άτομα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται εξαιτίας της μαζικής ανεργίας. Θα κάνουμε το παν για να τακτοποιηθούν όλοι στη δουλιά με την εφαρμογή κρατικών προγραμμάτων. Δε θα λυπηθούμε κανένα μέσο και για τη ριζική επίλυση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων παιδιών. Το κράτος θα ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα σύνδεσης της Ρωσίας με τη ρωσική διασπορά, θα ακολουθήσει μια συνεπής και αυστηρή πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Δέκατο.Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η Ρωσία θα ακολουθήσει πολιτική μη προσχώρησης σε κανένα στρατιωτικοπολιτικό μπλοκ και συμμαχία, θα σεβαστεί όλες τις εξωτερικές υποχρεώσεις της. Προτεραιότητα - οι σχέσεις με την ΚΑΚ. Στην Ευρώπη σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε την πολιτική ένταξης στην ευρωπαϊκή οικονομία με βάση την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των κλάδων της ντόπιας βιομηχανίας, τη δημιουργία κοινών προηγμένων βιομηχανιών και το παραδοσιακό εμπόριο πρώτων υλών και τροφίμων. Τασσόμαστε υπέρ της ολόπλευρης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα τηρήσουμε αυστηρά τις υποχρεώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου. Θα αναπτύξουμε από κοινού τις σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κούβα, το Βιετνάμ, τη Νότια Αφρική, το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες φιλικές της Ρωσίας χώρες.

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ με βάση το αμοιβαίο όφελος. Εννοείται ότι στο δρόμο αυτό υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Μετά τη βαρβαρότητα της Ουάσιγκτον, πρέπει πριν απ' όλα να λιώσει ο πάγος δυσπιστίας των Ρώσων απέναντι στη Δύση, αποκλειστικά εξαιτίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι και στις ίδιες τις ΗΠΑ θα αντικαταστήσουν τα σημερινά "γεράκια" οι λογικά σκεπτόμενοι πολιτικοί, οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι το ποντάρισμα στην ωμή βια μπορεί να οδηγήσει όλη την ανθρωπότητα σε παγκόσμια καταστροφή. Και δε θα σωθεί πλέον κανείς, ούτε και η Αμερική. Ειρήνη, φιλία των λαών, πρακτική συνεργασία, επικράτηση του διεθνούς δικαίου - αυτό είναι το σύνθημά μας στην εξωτερική πολιτική. Αυτά με λίγα λόγια. Το πρόγραμμά μας είναι πολύ ευρύτερο, διότι πρόκειται για πρόγραμμα αναγέννησης της Ρωσίας και των λαών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ