Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Το σιδερένιο χέρι στην περιοχή

Πολλά θα γραφτούν κι συμπεράσματα θα βγουν από τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Η στήλη κάνει τις πρώτες επισημάνσεις της ως προοίμιο μιας προαναγγελθείσας ιμπεριαλιστικής πορείας. Από ό,τι φάνηκε για την ώρα, η επίσκεψη αυτή είχε δυο πλευρές. Η μία αφορά το Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα τη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο του "Συμφώνου Σταθερότητας" των Βαλκανίων. Η άλλη πλευρά αφορά τις ελληνο - τουρκικές σχέσεις. Οι δυο αυτές πλευρές πλαισιώνονται από το σχέδιο των ΗΠΑ "περί τρομοκρατίας". Οσον αφορά την πρώτη πλευρά του αμερικανικού και ευρύτερα δυτικο - συμμαχικού ενδιαφέροντος, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για την Ελλάδα. Αφού συνεχάρη την κυβέρνηση Κ. Σημίτη για την άριστη συνεργασία της, τόνισε ότι χωρίς αυτή τη συνεργασία κι ιδιαίτερα στη χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα ήταν αδύνατη η στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι μια ειλικρινής δήλωση που τινάζει στον αέρα όλη εκείνη την επαίσχυντη φλυαρία των κυβερνητικών και κομματικών πρωτοκλασάτων "περί μη στρατιωτικής ανάμειξης της Ελλάδας" κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών δολοφονικών βομβαρδισμών σε όλη τη Σερβία.

***

Εάν αυτή η ευχαριστήρια δήλωση συνδυαστεί με την ταυτόχρονη δήλωση του Αμερικανού αρχηγού του ΝΑΤΟ, Ουίλιαμ Κλαρκ, βγαίνουν ολοζώντανα συμπεράσματα για τη συνεχιζόμενη επιδίωξη των συμμάχων στη Γιουγκοσλαβία με επίκεντρο τη Σερβία. Ο στρατηγός Ουίλιαμ Κλαρκ δήλωσε ότι είναι προβληματικός ο αφοπλισμός της αλητείας των "Ουτσεκάδων" όσο στη Σερβία ηγείται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ας θυμηθούμε ότι ο ολοσχερής αφοπλισμός του "Ουτσεκά" προβλέπεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποχρεώθηκε να υπογράψει ο Σέρβος Πρόεδρος όταν βομβαρδίζονταν άμαχοι, νοσοκομεία, σχολεία κλπ. κλπ., δηλαδή με το πιστόλι στον κρόταφο. Η ανοιχτή παραβίαση του αφοπλισμού του "Ουτσεκά" δίνει κατ' αρχήν τη δυνατότητα στις αλβανικές αλητο - συμμορίες να συνεχίζουν το πλιάτσικο μέχρι ολοκλήρωσης της εθνοκάθαρσης στο Κοσσυφοπέδιο εις βάρος τη Σέρβων και των τσιγγάνων. Κατά δεύτερο λόγο συνιστά ανοιχτή παρέμβαση στο εσωτερικό της Σερβίας, στο πλαίσιο της γενικότερης παρέμβασης υπέρ του συνόλου της σερβικής και γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να υποδαυλιστούν αντιθέσεις υπολοίπων μειονοτήτων (ουγγρική) και δημοκρατιών (Μαυροβούνιο) εναντίον της Σερβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αυτές οι ενέργειες σημαίνουν συνέχιση της απειλής πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας - μέλους του ΟΗΕ που είναι η Γιουγκοσλαβία με κύριο κέντρο τη Σερβία.

***

Τα γεγονότα αυτά και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, μαζί με τις δηλώσεις του αρχηγού του ΝΑΤΟ, δείχνουν τις ιμπεριαλιστικές προθέσεις της Δυτικής Συμμαχίας στην περιοχή. Εάν αυτά συνδυαστούν με τις φερόμενες (;) δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο ότι "Αλβανία, Ελλάδα και FYROM θα προβούν σε συνδυασμένες από κοινού ενέργειες στα νότια Βαλκάνια", κατανοείται πλήρως το επικίνδυνο παιχνίδι στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη έχει εισαγάγει την Ελλάδα.

Η άλλη πλευρά της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, στην Ελλάδα ανέδειξε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας και θα αναφερθεί επανειλημμένα στη στήλη όπως και προηγούμενα. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι ελληνο - τουρκικές σχέσεις περνούν υποχρεωτικά από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Ολα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ κι ο κολαούζος της, η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση, θέλουν να κλείσει το Αιγαίο και η Κύπρος στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα μπει στο Αιγαίο ως συγκυρίαρχος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της "λεόντειας ΝΑΤΟικής συμφωνίας". Αυτό σημαίνει ότι η ουσία των ανατολικών συνόρων της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας πάει... περίπατο. Αυτή θα αντικατασταθεί από τη διεθνή επικυρίαρχη δύναμη των ΗΠΑ. Το ίδιο, αλλά σε διαφορετικές και του ΝΑΤΟ συνθήκες και με διαφορετικούς όρους, επιδιώκεται να συμβεί και στην Κύπρο. Η ενοποίησή της θα γίνει ΝΑΤΟική και έπονται τα υπόλοιπα. Φαίνεται ακόμη ότι η λεγόμενη από τις ΗΠΑ "τρομοκρατία" στην περιοχή εννοεί τη συντριβή ως τρομοκράτη κάθε λαού ή κόμματος ή κοινωνικού κινήματος που θα στραφεί εναντίον της Νέας Τάξης, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κυρίως, οι ΗΠΑ θέλουν μια εύρυθμη ελληνοτουρκική σύμπραξη που θα είναι το σιδερένιο της χέρι στην περιοχή.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ