Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΙΕΘΝΗ
Ειδικοί προβλέπουν "πολλαπλούς μετασεισμούς"

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο τρόμος των μετασεισμών στο Ιζμίτ - ως χτες το βράδυ είχαν αναφερθεί πάνω από 250 - αναμένεται να "συνεχιστεί για μήνες", προειδοποιούν σεισμολόγοι.

Οι μετασεισμοί αναμένεται να αποτελειώσουν πληγέντα κτίρια, να δυσχεράνουν σημαντικά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και να προκαλέσουν πανικό στον πληθυσμό, κάτι που ήδη έχει γίνει αισθητό σε πολλές πόλεις, όπου το ρεύμα, οι επικοινωνίες και οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί. Ο σεισμολόγος δρ. Ρότζερ Μούσον του Βρετανικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (Εδιμβούργο), που εκτιμά ότι ο σεισμός ήταν από 6,8 ως 7 Ρίχτερ, δήλωσε χτες ότι "ο πιο ισχυρός από τους καταγραμμένους μετασεισμούς ήταν 5,5 Ρίχτερ". Ο ίδιος πρόσθεσε πως "η κατάσταση παραπέμπει σε μεγάλης κλίμακας μετασεισμούς".

Η ζημιά από τον αρχικό σεισμό ήταν τρομακτικά μεγάλη διότι το επίκεντρο βρισκόταν σε ασυνήθιστα μικρό βάθος, 10 χλμ. κάτω από την επιφάνεια. Οι δονήσεις, έτσι, έγιναν περισσότερο αισθητές και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αρχικές εκτιμήσεις όσον αφορά το μέγεθος του σεισμού κυμάνθηκαν από 6,4 ως 7,8 στην κλίμακα Ρίχτερ, αλλά ύστερες εκτιμήσεις τοποθετούν το μέγεθος από 6,8 ως 7,0.

Ο σεισμός είναι ο τελευταίος μιας σειράς τρομακτικών πληγμάτων στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή βρίσκεται ακριβώς στο ρήγμα δύο τεκτονικών πλακών, και όταν αυτές συγκλίνουν προκαλούνται καταστροφικοί σεισμοί. Οπως τον Ιούλη του 1967, όταν ένας σεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά του Ιζμίτ. Από το 1939, έχουν καταγραφεί 11 σεισμοί πάνω από 6,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στο συγκεκριμένο ρήγμα, που έχει μάκρος 1.000 χιλιόμετρα.

Η πρόβλεψη τέτοιων σεισμών είναι "αδύνατη" κατά τους ειδικούς, αφού δεν υπάρχουν "προειδοποιητικές ενδείξεις". Ωστόσο ο κίνδυνος στο Ιζμίτ είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Μια μελέτη του 1992 είχε προβλέψει ένα τέτοιο σεισμό πριν το 2020.

Πάντως, οι σεισμολόγοι μπορούν μόνο να "καταδείξουν πιθανότητες" και όχι να κάνουν ακριβείς προβλέψεις, πράγμα που αφήνει την ευθύνη για την πρόληψη καταστροφών στους κατασκευαστές των κτιρίων.

Η "επιρρέπεια" της Τουρκίας στους σεισμούς οφείλεται στη γεωλογική θέση της. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τεράστιες τεκτονικές πλάκες (Ευρασία και Αφρική/Αραβία), που κατά περίσταση συγκλίνουν από βορρά προς νότο, απελευθερώνοντας τρομακτικές ποσότητες ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ