Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι "μουσικοί" της Κούβας

Τον Κομπέι Σεγκούντο, τον άνθρωπο που ενσαρκώνει την πλούσια μουσική ιστορία της Κούβας στον 20ό αιώνα, παρουσιάζει η σειρά ντοκιμαντέρ "Οι μουσικοί του κόσμου", μια σειρά με τα πορτρέτα των σημαντικότερων καλλιτεχνών εθνικής μουσικής. Ο Φρανσίσκο Ρεπιλάντο, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Σεγκούντο, είναι σήμερα 91 ετών και μαζί με άλλους Κουβανούς μουσικούς και τραγουδιστές δημιούργησαν ένα άλμπουμ, που γνώρισε επιτυχία και ήταν και η αφορμή για να γυριστεί το ντοκιμαντέρ. Η Κούβα, όπως είναι γνωστό, είναι προικισμένος τόπος της μουσικής. Σ' αυτό το νησί, έδεσαν ιδανικά οι αφρικανικοί ρυθμοί με τις ισπανικές μελωδίες. Μαζί με τον Σεγκούντο οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση παλαιότερων κουβανικών μουσικών ειδών, όπως μεταξύ άλλων το σον και το μπολερό. Την εκπομπή παρουσιάζει ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος. (Κυριακή ΝΕΤ 17.00)

Η Ζωρζ Σαρρή... επισκέπτης

Γράφει για τα παιδιά ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις της από τα δικά της παιδικά χρόνια και έτσι νιώθει πως εξακολουθεί να είναι 16 - 17 χρονών. Η Ζωρζ Σαρρή είναι φιλοξενούμενη του Αρη Σκιαδόπουλου στην εκπομπή "Νυχτερινός επισκέπτης", που θα προβληθεί σε επανάληψη. Μιλά για τη ζωή της, το γράψιμο, το θέατρο. Αγαπώντας το θέατρο, όπως θα πει, διάλεξε το γράψιμο γιατί σε αυτό ουσιαστικά ήταν πρωταγωνίστρια. Οσο έπαιζε θέατρο έπρεπε να διαλέγει ανάμεσα στην οικογένεια και στο θέατρο. Από μητέρα Γαλλίδα, γεννημένη στη Σενεγάλη και από πατέρα από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, η Ζωρζ Σαρρή μεγάλωσε ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς. Σπούδασε στη σχολή του Ροντήρη, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής θα βρεθεί στις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ. Στο θέατρο ξεκίνησε με το "Ξύπνημα" του Κώστα Κοτζιά με το θίασο του Αιμίλιου Βεάκη, του Αντώνη Γιαννίδη και της Σμαράγδας Στεφανίδου. Το '47 που ο θίασος θα διαλυθεί, η Ζωρζ Σαρρή θα φύγει για τη Γαλλία και θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1962 για να παίξει με το θίασο Αλεξανδράκη - Γεωργούλη. Το πρώτο της βιβλίο ήταν "Ο θησαυρός της Βαγίας", ενώ αμέσως μετά ακολούθησε "Το ψέμα". Στο τρίτο της βιβλίο "Οταν ο ήλιος", περιγράφει τα νεανικά της χρόνια στην Κατοχή. Από το 1977 και ύστερα, ασχολείται αποκλειστικά με το γράψιμο και όχι με το θέατρο, στο οποίο, όπως λέει, ήταν "δευτεραγωνίστρια". (Τρίτη ΝΕΤ 23.00)

Γούντστοκ

Το φεστιβάλ του Γούντστοκ που σηματοδότησε τη δεκαετία του '60, καταγράφει το μουσικό ντοκιμαντέρ "Γούντστοκ", που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Γουόντλεϊ. Στην ταινία παρελαύνουν τα μεγαλύτερα συγκροτήματα και τραγουδιστές εκείνης της εποχής, όπως οι Τζόαν Μπαέζ, Ρίτσι Χέιβενς, Τζο Κόκερ, Σαντάνα και ο Τζίμι Χέντριξ. Να σημειωθεί ότι ένας από τους μοντέρ ήταν και ο Μάρτιν Σκορτσέζε.(Παρασκευή ΕΤ - 1 24.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ