Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τι είδε ο Γιαπωνέζος...

Η σελήνη έγερνε πάνω στα φυσικά "σκηνικά" του Ηρωδείου, όπου η μεγάλη Ισπανίδα μεσόφωνος Τερέζα Μπεργκάντζα κατέθετε ένα μελωδικό φόρο τιμής στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με εννιά λαϊκά τραγούδια του και εφτά τραγούδια του ντε Φάλια, συνοδευόμενη από τον σπουδαίο κιθαρίστα Χοσέ Μαρία Γκαγιάρντο.Πριν την παράσταση, κανείς δεν ενημέρωσε τους θεατές ότι όφειλαν να κλείσουν τα κινητά και ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αφού κάποιοι αδιαφορούν και για τα αυτονόητα.

Κάποια κινητά δε σταμάτησαν να ενοχλούν την καλλιτέχνιδα, ενώ στην κερκίδα β ζευγάρι Γιαπωνέζων κινηματογραφούσε την παράσταση, αφού κανείς δεν τους είπε ότι απαγορεύεται. Οταν τέλειωσε η παράσταση, πλησίασαν το ζευγάρι από την Ιαπωνία ιδιωτικοί σεκιουριτάδες του Ηρωδείου και απρεπώς τους ζήτησαν να παραδώσουν το φιλμ. Τους έσπρωξαν, μάλιστα! Οι εκπρόσωποι του "Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ", που νοικιάζει το Ηρώδειο σε ιδιωτικά καλλιτεχνικά γραφεία, και η αστυνομία απουσίαζαν, αφήνοντας το θέατρο στο έλεος της ιδιωτικής περιφρούρησης.

Δημιουργήθηκε επεισόδιο. Θεατές φώναζαν ότι γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Κάποιος προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα κι ο "φρούραρχος" του είπε "εσύ να κοιτάς τη δουλιά σου!". Μια κυρία τηλεφώνησε στο "100". Ηρθε η αστυνομία και οδήγησε τους Γιαπωνέζους στην Τερέζα Μπεργκάντζα. Το άτυχο ζευγάρι διαβεβαίωσε ότι έσβησε την κασέτα και η υπόθεση έκλεισε με ένα φιλί! Σε επικοινωνίας μας, ο διευθυντής του καλλιτεχνικού γραφείου, που μετακάλεσε τη μεσόφωνο, Δ. Γκιόκας, ισχυρίστηκε ότι "δεν έγιναν έτσι ακριβώς τα πράγματα" - κι ας καθόμαστε ακριβώς δίπλα στους Γιαπωνέζους - υποσχόμενος να διερευνήσει την υπόθεση και να κάνει παρατήρηση στους υπευθύνους του επεισοδίου.

Το θλιβερό αυτό συμβάν ξαναθυμίζει ότι το Ηρώδειο είναι χώρος ιερός, κρατικός και όχι ιδιωτικός. Επομένως η ιδιωτική πρωτοβουλία οφείλει, τουλάχιστον, το αυτονόητο: Να έχει και σεβασμό και όρια.

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ