Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ - ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Διακόπτεται κρίσιμη ανασκαφή

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προκηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι (επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό) στην ανασκαφή

Πώς γίνεται με ανασκαφή μη ολοκληρωμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης;Η επίσημη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού είναι να διατηρηθούν τα ευρήματα και να αναπροσαρμοστούν τα σχέδια του Μουσείου.Κι ενώ αποφασίζονται όλα αυτά η ανασκαφή, δυστυχώς, στο οικόπεδο Μακρυγιάννη διακόπτεται."Προσωρινά" δηλώνει η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, αλλά στην Ελλάδα ισχύει το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Ετσι το ερώτημα είναι βάσει ποιων δεδομένων θα αναπροσαρμοστούν τα σχέδια του Μουσείου;

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι - επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό - που εργάζονται στην ανασκαφή, απολύονται.Ακαρπες έμειναν οι συναντήσεις που είχε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΕΑΣΙΤ), τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ όσο και με τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, προκήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία, την οποία όμως ανέστειλαν οι εργαζόμενοι λόγω της έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε ο σεισμός. Σχετικά αναφέρουμε ότι την αναστολή της απεργίας ανακοίνωσε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων, ΣΕΑΣΙΤ - ΟΤΑ.

Σε σχετική προχτεσινή του ανακοίνωση ο ΣΕΑΣΙΤ αναφέρει: "Ζητούμε από το ΥΠΠΟ να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στο έργο και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Ο τριπλός στόχος - απόφαση του ΥΠΠΟ περιλαμβάνει: την ταχύτατη ανέγερση του Νέου Μουσείου (εγκαίνια κτιρίου ως το 2004), τη διατήρηση των αρχαιοτήτων του οικοπέδου Μακρυγιάννη και την αποφυγή του κόστους του ανασκαφικού έργου.Το τρίπτυχο αυτό, για το οποίο το ΥΠΠΟ δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις εξαγγελίες του, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με το πάγωμα ή και την οριστική διακοπή της ανασκαφής και τη φθορά των αρχαιοτήτων, που συνεπάγεται η διάλυση του εργοταξίου Μακρυγιάννη.Καμία μελέτη για τη χωροθέτηση και το νέο σχεδιασμό του Μουσείου δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς την ολοκλήρωση της ανασκαφής του οικοπέδου και τη συνεκτίμηση όλων των επιστημονικών δεδομένων. Η πιθανή αλλαγή θέσης του Νέου Μουσείου δεν αναιρεί τη μεγάλη σημασία των αρχαιοτήτων του οικοπέδου για την ιστορία της πόλης των Αθηνών".

Επιπλέον το ΥΠΠΟ προφασίζεται την έλλειψη κονδυλίων όταν εκατομμύρια χαρίζονται, όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, "σε ιδιωτικές επιχειρήσεις".

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων ο ΣΕΑΣΙΤ έχει ήδη προκηρύξει και νέα 48ωρη απεργία, για τις 14 και 15 Σεπτέμβρη. Τις κινητοποιήσεις εξάλλου στηρίζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα επιστημονικά ζητήματα που εμφανίζονται με τη διακοπή της ανασκαφής προκύπτει και εργασιακό πρόβλημα. Πρόβλημα που δε θα υπήρχε εάν το έργο του υπουργείου δε γινόταν με έκτακτο και ωρομίσθιο προσωπικό, αλλά με μόνιμο. Εάν με άλλα λόγια οι Υπηρεσίες ήταν επαρκώς στελεχωμένες. Και εδώ ανακύπτει άλλη μία φορά το πάγιο αίτημα των Συλλόγων του ΥΠΠΟ να προκηρυχτεί διαγωνισμός για νέες θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ