Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
«Επικρίσεις» και υποσχέσεις Ανάν για τις κλιματικές αλλαγές

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Τη «φοβερή έλλειψη ηγεσίας» στην αντιμετώπιση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη επέκρινε χτες ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη διάσκεψη του Ναϊρόμπι για τις κλιματικές αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα ταυτίζεται με την απειλή μίας σύρραξης, της φτώχειας και της διάδοσης των όπλων. Στηλίτευσε τους σκεπτικιστές ηγέτες δυτικών χωρών που αδιαφορούν για μία συμφωνία που θα αντικαταστήσει το (πρακτικά αναποτελεσματικό και αδύναμο) πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υποστηρίζοντας ότι έχουν «μείνει πίσω και σε επιχειρήματα και σε χρόνο»...

«Είναι όλο και πιο σαφές πως θα κοστίσει λιγότερο να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αργότερα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες 189 χωρών που παίρνουν μέρος στο διεθνές συνέδριο κλιματικών αλλαγών στην κενυατική πρωτεύουσα.

Ανακοίνωσε, αόριστα, σχέδιο έξι υπηρεσιών του ΟΗΕ για να βοηθηθεί κυρίως η υποσαχάρεια Αφρική με τη χορήγηση κεφαλαίων για την υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων φιλικών προς το περιβάλλον (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστασία των δασών). Υποσχέσεις όμως που πάντα μένουν υποσχέσεις με δεδομένη την κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των οικονομικών τους συμφερόντων τους στον σημερινό ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ