Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντιπαραθέσεις...

...και εντάσεις μετά την απαγωγή

Στη Βασόρα μετά τη δολοφονία σιίτη από βρετανούς κατοχικούς

Associated Press

Στη Βασόρα μετά τη δολοφονία σιίτη από βρετανούς κατοχικούς
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σύγχυση συνέχιζε να επικρατεί για τον ακριβή αριθμό των απαχθέντων, προχτές, από το υπουργείο Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να μη μπορεί να υπολογιστεί πόσοι παραμένουν όμηροι μετά την απελευθέρωση συνολικώς 70 ατόμων. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας μιλούν για 50 άτομα, το υπουργείο Εκπαίδευσης για περισσότερους από 100.

Η υπόθεση ενέτεινε την αντιπαράθεση σουνιτών - σιιτών καθώς απήχθησαν επιλεκτικά σουνίτες, ενώ αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωναν ότι οι απαγωγείς φορούσαν τις νέες αστυνομικές στολές με ψηφιακά χαρακτηριστικά, (που δεν μπορούν να αντιγραφτούν), κάτι που τους συνδέει άμεσα με τα σώματα ασφαλείας. Ο υπουργός Εκπαίδευσης, μέλος του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού σουνιτικού σχηματισμού του «Μετώπου Ομονοίας», παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για το περιστατικό.

Επιθέσεις και επικρίσεις

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 τραυματίστηκαν, χτες, στο Ιράκ. Η φονικότερη επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Βαγδάτης (11 νεκροί,32 τραυματίες), ενώ σε Μοσούλη και Μπαακούμπα άγνωστοι δολοφόνησαν 2 γυναίκες δημοσιογράφους. Ανακοινώθηκε, επίσης, ο θάνατος άλλων 6 Αμερικανών στρατιωτών.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τασσόταν υπέρ της εκπόνησης χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι η επέμβαση στο Ιράκ «απέτυχε. Κατέστρεψε τη χώρα, προκάλεσε γενική αστάθεια και αποδυνάμωσε τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, χτες, ένοχος για το βιασμό μιας Ιρακινής έφηβης στη Μαχμουντίγια, τον Μάρτιο, και για συνεργία στη δολοφονία της ίδιας και της οικογένειάς της δήλωσε, στο στρατοδικείο, ένας από τους 4 κατηγορούμενους Αμερικανούς στρατιώτες. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ευελπιστεί, έτσι, να γλιτώσει τη θανατική ποινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ