Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Κάλεσμα αντίστασης στις αντεργατικές οδηγίες

Με ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Ομοσπονδίας καλεί σε αγώνα ενάντια στα μέτρα της ΕΕ για τις υπηρεσίες και την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Την κατηγορηματική αντίθεση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στις οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών και την οργάνωση του χρόνου εργασίας, που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ. Και οι δυο οδηγίες, σημειώνει η ΠΣΟ, εκφράζουν την επιθετικότητα σε βάρος των κεκτημένων των εργαζομένων και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα τα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη ενάντια στα νομοθετήματα, για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων.

Ειδικά για την οδηγία Μπολκεστάιν, την οποία υπερψήφισε την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΠΣΟ σημειώνει ότι διατηρεί τη φιλοσοφία και τους στόχους της, που δεν είναι άλλοι από την ολοκληρωτική παράδοση του τομέα των υπηρεσιών στις πολυεθνικές εταιρίες, την ίδια ώρα που θα εντείνεται η επίθεση στις εργασιακές κατακτήσεις για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Με τον τρόπο που διατυπώθηκε η οδηγία, τονίζει η ΠΣΟ, «είναι πραγματικός ο κίνδυνος τα μεροκάματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων να πιεστούν ακόμα πιο χαμηλά».

Σχετικά με την οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την οποία προωθεί η προεδρία της ΕΕ, προβλέπει ότι ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 65 ώρες, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 12μηνη βάση. Κάνοντας εκτενή αναφορά στις αντεργατικές προβλέψεις της οδηγίας σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις, τη ρήτρα «opt out» και το σπάσιμο του χρόνου εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» (και άρα απλήρωτη) περίοδο, η ΠΣΟ τονίζει ότι από την οδηγία θίγονται με τον πιο κατάφωρο τρόπο οι εργατικές κατακτήσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, «σταδιακά, αλλά με βεβαιότητα, να επιστρέφουν στο Μεσαίωνα, με διευρυμένο ημερήσιο χρόνο εργασίας και χωρίς συνδικάτα».

Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης δε θα δεχτούν παθητικά τις εξελίξεις, σημειώνει η ΠΣΟ. Και απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους, να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις που κέρδισαν με θυσίες και να αντιπαλέψουν τις δυο οδηγίες.

Αντιδρούν οι ταξικές δυνάμεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και στην Ελλάδα οι αντιδράσεις των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στην αντεργατική οδηγία Μπολκεστάιν. Στις δεκάδες ανακοινώσεις των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προστέθηκε χτες αυτή του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με την οποία, ανάμεσα σε άλλα, προειδοποιεί την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τα κόμματα που έβαλαν πλάτη σε αυτό το έκτρωμα ότι δεν πρόκειται να περάσει. Και καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα, στο Εργατικό Κέντρο, στο ΠΑΜΕ, να συμβάλουν στην οργάνωση ενός αταλάντευτου ταξικού αγώνα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την απόκρουση αυτού του «εκτρώματος». Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ