Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΕΤΡΟΛΑ»
Μύρισε πάλι αίμα στο κάτεργο του Λάτση

Ενας Ουκρανός εργάτης σε εργολαβικό συνεργείο τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη σε αγωγό, ξυπνώντας τη φρίκη του 1992. Δυο ακόμα συνάδελφοί του στο νοσοκομείο

Μνήμες από τον εφιάλτη του 1992 (φωτο) ξύπνησε το χτεσινό «ατύχημα»
Μνήμες από τον εφιάλτη του 1992 (φωτο) ξύπνησε το χτεσινό «ατύχημα»
Στο γκέτο των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ του μεγαλοεπιχειρηματία Λάτση - μέλος πλέον του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων -, εκεί όπου στις 1 Σεπτέμβρη του 1992 δεκατέσσερις εργάτες άφησαν την τελευταία τους ανάσα και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ύστερα από έκρηξη στις παλαιές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν παράνομα, η εργοδοσία διέπραξε χτες ένα ακόμα έγκλημα. Ο 49 χρονος Ουκρανός εργάτης Δημήτρι Ζοτλουκάχ νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση (σύμφωνα με τις πληροφορίες για την κατάστασή του μέχρι αργά χτες το βράδυ) στο Θριάσιο Νοσοκομείο και μαζί δύο ακόμα συνάδελφοί του, ύστερα από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το χθεσινό έγκλημα αφορά για μία ακόμα φορά εργαζόμενους σε συνεργείο εργολαβικής εταιρείας. Το «ατύχημα» έγινε στις 11.30 το πρωί στο λιμάνι της ΠΕΤΡΟΛΑ και συγκεκριμένα στο σημείο του βιολογικού καθαρισμού όταν το συνεργείο της εταιρείας «ΕΠΣΙΛΟΝ ΣΙΓΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΕ» έκανε εργασίες συντήρησης αγωγού πετρελαίου (σύμφωνα με πληροφορίες, εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης). Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάποια διαρροή από τον αγωγό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και μια σιδερένια τάπα εκσφενδονίστηκε πάνω στο κεφάλι του Ουκρανού μετανάστη εργάτη.

Συνδικαλιστές των διυλιστηρίων καταγγέλλουν στον «Ρ» ότι το πιο πιθανό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να μην είχαν μετρήσει ή να αγνόησαν τυχόν διαρροή του αγωγού για να προχωρήσει γρήγορα η συντήρηση, με αποτέλεσμα την έκρηξη. Παρόμοιο ατύχημα είχε γίνει ακριβώς πριν από ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στο Μεγάλο Πεύκο, με αποτέλεσμα τρεις εργάτες να τραυματιστούν.

Ο Δημήτρι Ζοτλουκάχ - μαζί με τους άλλους δύο πιο ελαφρά τραυματισμένους εργάτες - μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Χειρουργήθηκε αμέσως και διασωληνώθηκε, με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν την κατάστασή του ιδιαίτερα σοβαρή. Να σημειωθεί ότι το Λιμεναρχείο Ελευσίνας μετά το «ατύχημα» προχώρησε σε έξι συλλήψεις (3 υπάλληλοι - εργοδηγοί της ΠΕΤΡΟΛΑ, ο εργολάβος, ο τεχνικός Ασφαλείας και ο εργοδηγός του εργολαβικού συνεργείου).

Με τον πιο επώδυνο για την εργατική τάξη τρόπο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το άθλιο καθεστώς των εργολάβων που έχουν επιβάλει όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν το λεγόμενο «κόστος εργασίας». Οι εργολάβοι, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, παρακάμπτουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που «κοστίζουν» σε χρήμα και χρόνο. Σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι, με τη ζωή και την ακεραιότητά τους σε διαρκή κίνδυνο. Αυτό επιβεβαιώνει και το φονικό στο τσιμεντάδικο του ΤΙΤΑΝ στην παραλία της Ελευσίνας, στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο δύο εργάτες της εργολαβικής ΜΕΣΚΑ στη 1 του περασμένου Ιούνη. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι 101 νεκροί εργάτες από την αρχή του 2006, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ