Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Καθοριστικό χτύπημα της μονιμότητας στο Δημόσιο

Στην κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο οδηγεί η πρόταση της κυβέρνησης - με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ - για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που θα συζητηθεί την Τετάρτη 29 Νοέμβρη στη Βουλή.

Το άρθρο 103 κατά κύριο λόγο κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, προστέθηκε στο συγκεκριμένο άρθρο με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ η απαγόρευση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Μέσω της σημερινής αναθεώρησης η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δώσει οριστικά τέλος στη μονιμότητα, αφού προτείνει όχι, βεβαίως, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά την αναδιατύπωση παραγράφων του άρθρου ώστε να επιτρέπεται μέσω ΑΣΕΠ «η κάλυψη οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα από υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Είναι αυτονόητο ότι και για τους υπαλλήλους αυτούς πρέπει να προβλέπεται, για λόγους ίσης μεταχείρισης, δυνατότητα εξέλιξης με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει προοπτικά την αντικατάσταση των μονίμων υπαλλήλων από συμβασιούχους αορίστου χρόνου.

Την ώρα που εντείνεται η επιχείρηση κατάργησης της μονιμότητας, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (σε συνεδρίαση που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης - ΤΑΔΗΣΥ) αποφάσισε χτες μια πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 29 Νοέμβρη (11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας). Η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 29 Νοέμβρη και την κλιμάκωση του αγώνα. Σχετικά με το περιεχόμενο της αναθεώρησης, η ΤΑΔΗΣΥ προτείνει την κατάργηση της σημερινής παραγράφου που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, την κατοχύρωση της μονιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ