Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Εμμένει στο χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων

Με προκλητική επιχειρηματολογία ο υφυπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε χτες τη ρύθμιση που προωθεί το «μίνι Ασφαλιστικό»

Αποφασισμένη να επιβάλει νέο «χαράτσι» στους ασφαλισμένους που καταφεύγουν σε εξετάσεις προληπτικής ιατρικής είναι η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το σκόπελο των αντιδράσεων, χτες είπε να περιμένουν οι εργαζόμενοι την υπουργική απόφαση, για να δουν και το περιεχόμενό της. Ξεκαθάρισε έτσι ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση του άρθρου 59 που περιλαμβάνεται στο «μίνι Ασφαλιστικό» και αναφέρει: «Μπορεί να ορίζεται συμμετοχή του ασφαλισμένου στις δαπάνες προληπτικής ιατρικής που προβλέπεται από το άρθρο 33 του ν. 2676/1999 (Α1) και την ΚΥΑ Φ.7/οικ.1624/4-11-1999 (Β 2053)».

Ενα βήμα πιο «μπροστά», ο υφυπουργός Εργασίας, Γερ. Γιακουμάτος, ευθέως είπε ότι πρέπει να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα «αφορά μεμονωμένη κοινωνική ομάδα, τους έχοντες και κατέχοντες. Αφορά ένα μικρό ποσοστό το οποίο θα διαμορφωθεί με υπουργική απόφαση και δεν έχει ακόμα "κλειδώσει" πώς θα γίνει η διαδικασία αυτή». Μόνο που οι «έχοντες και κατέχοντες» δεν πάνε με το βιβλιάριο του ΙΚΑ να κάνουν εξετάσεις. Η ρύθμιση αφορά τους ασφαλισμένους, που έτσι και αλλιώς πληρώνουν εισφορές στους κλάδους υγείας των Ταμείων τους.

Σαρωτική ανατροπή

Με το άρθρο 59 ανατρέπεται η ΚΥΑ, όπου αναφέρεται: «Ολες οι δαπάνες του προγράμματος της προληπτικής ιατρικής βαρύνουν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου με βάση το ισχύον κρατικό τιμολόγιο, με εξαίρεση τις δαπάνες προληπτικής οδοντιατρικής, για τις οποίες ισχύουν τα αναφερόμενα στην περ. η΄ της παρ. 1 της απόφασης αυτής».

Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ η προληπτική ιατρική περιλαμβάνει:

  • Εμβολιασμούς σε παιδιά και ενήλικες
  • Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, σε γυναίκες και άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών
  • Μαστογραφία
  • Τεστ Παπανικολάου
  • PSA, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
  • Εξετάσεις χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  • Κολονοσκόπηση και μικροσκοπική εξέταση
  • Προληπτική οδοντιατρική σε παιδιά 6 - 14 ετών.
Μέρος της συνολικότερης επίθεσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και το ισχύον καθεστώς καλύπτει ένα περιορισμένο φάσμα ιατρικών εξετάσεων, για τις οποίες βέβαια πλήρωναν έως σήμερα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων ή με άγρια χαράτσια στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Απ' τις εξετάσεις της ΚΥΑ εξαιρούνται περισσότερες από 1.000 μη κοστολογημένες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ με την ανατροπή που επιχειρείται αντί να ενισχύεται η προληπτική ιατρική, μπαίνουν σοβαρά και πρόσθετα εμπόδια. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει την κερκόπορτα των μαζικών εκχωρήσεων του «φιλέτου» των εργαστηριακών εξετάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, ανακοινώνοντας την απόφαση του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων να δώσουν πακέτο τις μη κοστολογημένες εργαστηριακές εξετάσεις με μειοδοτικό διαγωνισμό σε μεγάλα εργαστήρια.

Με δεδομένη εξάλλου την απουσία δημόσιου δωρεάν ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ενισχύεται άμεσα ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας της Υγείας και τα διαγωνιστικά εργαστήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί προτρέχει ο ΕΔΟΕΑΠ; (2009-04-25 00:00:00.0)
Ποδαρικό με χαράτσι σε εξετάσεις και φάρμακα (2008-12-30 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων (2006-11-29 00:00:00.0)
Τα Ταμεία θα πληρώνουν και τα Κέντρα Υγείας (2004-11-11 00:00:00.0)
Μπαράζ αποφάσεων σε βάρος ασθενών και ταμείων (2001-10-26 00:00:00.0)
Δώρο στους εργοδότες (1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ