Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δώρο στους εργοδότες

Η κυβέρνηση "ξαλαφρώνει" τους εργοδότες από μια ακόμη δαπάνη

Στην ικανοποίηση μιας ακόμη απαίτησης των εργοδοτών, προχωρά η κυβέρνηση μέσα από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, διάταξη του οποίου έχει έμμεση, αλλά σαφή σχέση με το καθεστώς προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Σήμερα, με βάση τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 17/96,οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι ίδιοι τις δαπάνες των προληπτικών εξετάσεων που συστήνει ο γιατρός εργασίας στους εργαζόμενους της επιχείρησής τους. Το ΠΔ ορίζει μια σειρά σχετικών εξετάσεων που πρέπει να γίνονται προληπτικά, ανάλογα με τον κλάδο και το είδος εργασίας του εργαζόμενου. Ο ΣΕΒ έχει αντιδράσει έντονα, ζητώντας να αναλάβουν το κόστος οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΑΒ δαπάνησε τελευταία, για τέτοιου είδους εξετάσεις 40 εκατ. δραχμές.

Η κυβέρνηση απαντάει θετικά στην εργοδοτική απαίτηση, με το άρθρο 32 του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, σχετικά με την ιατρική περίθαλψη των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους. Το άρθρο προβλέπει την καθιέρωση της υποχρεωτικής προληπτικής ιατρικής,ορίζοντας ότι οι δαπάνες άσκησής της βαρύνουν "αποκλειστικά τους ασφαλιστικούς οργανισμούς".Πέρα από τις κατηγορίες προληπτικής ιατρικής που ορίζει, το άρθρο προβλέπει ότι "με απόφαση του υπουργού Εργασίας θα καθοριστεί το είδος, η έκταση και η περιοδικότητα των παροχών". Ανοίγεται έτσι ένας πολύ συγκεκριμένος δρόμος μετάθεσης στα Ταμεία μιας ακόμη εργοδοτικής υποχρέωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ