Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Στο έλεος των ιδιωτών!

Ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση τα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, με νομοσχέδιο του ΥΕΝ. Λεηλατούνται και διαμελίζονται. Ανατρέπονται οι εργασιακές κατακτήσεις

Διαμελισμός και λεηλασία των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας από ιδιώτες και εφοπλιστές, συρρίκνωση του παραγωγικού και κοινωνικού τους έργου, υπονόμευση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και "σκούπα" σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των πάνω από 3.000 εργαζομένων,είναι ορισμένες από τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει η υπερψήφιση του νομοσχεδίου - έκτρωμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,που μετατρέπει τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης σε Ανώνυμες Εταιρίες!Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβρη, ενώ από τον υπουργό έχει διευκρινιστεί ότι σε ανώνυμες εταιρίες θα μετατραπούν και άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας!

Από τις πρώτες σελίδες του νομοσχεδίου γίνεται σαφές ότι δε διασφαλίζεται απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των λιμανιών και των παραγωγικών τμημάτων τους, όπως είναι η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, αλλά και στα εργασιακά θέματα. Ολα αυτά θα καθοριστούν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας - θέση που μπορεί να παραδοθεί ακόμα και πολυεθνική εταιρία (αλά ναυπηγεία Σκαραμαγκά), αφού για την κάλυψη της θέσης αυτής θα κηρυχτεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός!

Ο διευθύνων σύμβουλος, όπως καθορίζεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Ρητά αναφέρεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος είναι: "Το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρίας, διευθύνει το έργο της, λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στα πλαίσια των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της εταιρίας (σ.σ. σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι και οι διατάξεις από αυτόν καθορίζονται), του Συμβολαίου Διαχείρισης, των εγκεκριμένων προγραμμάτων και προϋπολογισμών και του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου"!

Ετσι, ενώ οι δύο Οργανισμοί διατηρούν το 51% των μετοχών τους, τον πρώτο λόγο έχει ο ιδιώτης διευθύνων σύμβουλος. Το υπόλοιπο 49% των μετοχών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή σε οποιοδήποτε διεθνώς αναγνωρισμένο Χρηματιστήριο Αξιών.

Οσον αφορά την εκμετάλλευση των λιμανιών από τους ιδιώτες, αυτό θα γίνει, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2, με την ίδρυση θυγατρικών εταιριών που θα συσταθούν ύστερα από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα είναι 9μελές. Επίσης στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι οι δύο οργανισμοί, ως ανώνυμες εταιρίες πλέον, θα μπορούν να... δανειοδοτούν ιδιώτες που θα εμπλέκονται με την εκμετάλλευση των λιμανιών.Για παράδειγμα, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, ήδη αναμένεται η ανάθεση της εκμετάλλευσης του Εκθεσιακού Κέντρου του ΟΛΠ σε ιδιώτη, ο οποίος θα... δανειοδοτηθεί για να εκτελέσει κάποιες επισκευές ή μετατροπές!

Οσον αφορά το προσωπικό των δύο Οργανισμών τινάζεται στον αέρα κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό τους δικαίωμα.Καταργείται η μονιμότητα των υπαλλήλων, ενώ στο άρθρο 32 γίνεται σαφές ότι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού θα συνταχθεί από το διοικητικό συμβούλιο (σ.σ. ουσιαστικά από το διευθύνοντα σύμβουλο) και κατόπιν θα κλιθούν για τον εγκρίνουν οι δύο πιο αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Οσον αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων, αυτές θα καθορίζονται - σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 - με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Το μόνιμο προσωπικό εντάσσεται σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις και το προσωπικό αορίστου χρόνου μεταφέρεται αυτοδικαίως στις ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ. Επιπλέον οι δύο Οργανισμοί θα μπορούν να απασχολούν και εργαζόμενους με τρίμηνες συμβάσεις, όπως αναφέρεται στο άρθρο 13!

Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών, σύμφωνα με το άρθρο 15, θα υπαχθεί στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ,ενώ τα επικουρικά τους Ταμεία στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.Οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι των Οργανισμών μεταφέρονται επίσης στο ΙΚΑ, γεγονός που (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΛΠ) θα επιβαρύνει το ΙΚΑ κατά 120 δισ. δραχμές! Οι κλάδοι Πρόνοιας μεταφέρονται στο Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας και Ασθενείας εργαζομένων στα λιμάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμο για την πλήρη παράδοσή του στα μονοπώλια (2014-05-28 00:00:00.0)
Μπλόκαραν το διαγωνισμό για τους «Ράμπο» (2013-07-19 00:00:00.0)
Αγώνας τώρα! (2000-02-03 00:00:00.0)
Ολα στους ιδιώτες! (2000-01-09 00:00:00.0)
"Εφεξε" για τις πολυεθνικές (1999-08-22 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται τη μονιμότητα (1998-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ