Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναστάτωση δικαιούχων του ΟΕΚ

Διαμαρτυρία για το - συγκριτικά - αυξημένο τίμημα εκχώρησης κατοικιών

Αναστάτωση και αγωνία έχει προκαλέσει στους κατοίκους των εργατικών κατοικιών της Ιωνίας Θεσσαλονίκης και της Γαλήνης Ωραιοκάστρου η απόφαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι δικαιούχοι για να αποκτήσουν τα παραχωρητήρια των διαμερισμάτων στα οποία κατοικούν εδώ και μία τριετία.

Οπως τονίζουν οι Σύλλογοι Οικιστών των δύο παραπάνω περιοχών, το τίμημα των κατοικιών τους θεωρείται - συγκρινόμενο με το αντίστοιχο τίμημα άλλων οικισμών, που η κατασκευή τους απέχει χρονικά μόνο τέσσερα έτη από τις δικές τους - πολύ υψηλό. Χαρακτηριστικά, ενώ το 1991 το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο στην Πολίχνη ήταν 43.300 δρχ., το κόστος των κατοικιών στην Ιωνία, που βρίσκονται δίπλα σε μεγάλες βιομηχανίες με ό,τι συνεπάγεται για τους κατοίκους μια τέτοια συνύπαρξη, εκτιμάται στις 150.000 δρχ. το τ. μ. Παράλληλα, ενώ το προσωρινό συμφωνητικό μιλά για άτοκες δόσεις, τώρα οΟΕΚ απαιτεί έντοκες δόσεις αποπληρωμής των κατοικιών,πράγμα που ποτέ έως τώρα δεν έχει γίνει στο παρελθόν. Ακόμη σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η περίοδος χάριτος με μικρό ποσό δόσης αποπληρωμής είναι χρονικά τόσο μικρή. Σύμφωνα με το συμφωνητικό παραχώρησης των κατοικιών, μετά την κλήρωση τουΟΕΚ, προκύπτει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια περίοδος όπου καθορίζεται ποσό μηνιαίας δόσης 10.000 δρχ. και με την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου θα καθοριζόταν η μηνιαία δόση, η οποία θα ισχύει μέχρι εξοφλήσεως ολόκληρου του τιμήματος.

Σε έγγραφό τους προς το ΕΚΘ οι Σύλλογοι Οικιστών των εργατικών κατοικιών Ιωνίας και Ωραιοκάστρου σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πειστική ενημέρωση εκ μέρους του ΟΕΚ για την ορθότητα της εκτίμησης του ύψους του τιμήματος, τονίζοντας ότι δε ζητούν απαλλαγή από τις υποχρεώσεις τους, αλλά ενημέρωση, διαφάνεια στην κοστολόγηση και ισότιμη αντιμετώπιση από τον ΟΕΚ με τους προγενέστερους συναδέλφους τους, μέσα στα πλαίσια μιας πραγματικής κοινωνικής πολιτικής.

Τέλος, ζητείται η παρέμβαση του ΕΚΘ στον ΟΕΚ και στο υπουργείο Εργασίας για να ανασταλούν μέχρι τέλος του έτους όλες οι διαδικασίες έκδοσης οριστικών παραχωρητηρίων, να εξηγήσει ο ΟΕΚ με ποια στοιχεία προχώρησε στο συγκεκριμένο τίμημα και να μην υπάρξουν οι συγκεκριμένοι επαχθείς όροι αποπληρωμής των κατοικιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ