Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ Γ. ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΥΡΚΑΛ ΥΜΗΤΤΟΥ
Προοπτική στον αγώνα

- Προχτές αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ επιχειρησιακό σχέδιο για την εξυγίανσή της, όπως ισχυρίζονται. Είναι πράγματι έτσι;

- Το λεγόμενο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατ' αρχήν ότι δεν αφορά πραγματικά την εξυγίανσή της. Είναι ένα σχέδιο, που στοχεύει στην παραγωγική και αριθμητική συρρίκνωση της εταιρίας και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Είναι πανομοιότυπο με σχέδια που έχει κάνει η κυβέρνηση και για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με τα οποία συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας και ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Εκείνους που εξυπηρετεί είναι τα συμφέροντα των ξένων πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων όπλων. Προβλέπει μείωση των εργαζόμενων κατά 700 άτομα τα επόμενα τρία χρόνια, πάγωμα μισθών για τρία χρόνια επίσης και περικοπή όσων παροχών είναι πέρα απ' τις τακτικές αποδοχές και είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στο χώρο. Προβλέπει την αυτονόμηση και ιδιωτικοποίηση του εμπορικού τμήματος της εταιρίας και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση του συνόλου της εταιρίας, μέσω της εξεύρεσης "στρατηγικού επενδυτή". Ακόμα και το κλείσιμο της εταιρίας είναι πιθανό σενάριο, εφόσον προβλέπει την αξιοποίηση και πώληση και των τριών οικοπέδων σε Υμηττό, Ελευσίνα και Λαύριο.

- Πού στοχεύει η κυβέρνηση; Τα σχέδιά της αυτά αφορούν μόνο την ΠΥΡΚΑΛ;

- Απ' τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που θα την πληρώσουν, με απολύσεις και αφαίρεση δικαιωμάτων και όχι μόνο οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ. Ανάλογα "εξυγιαντικά" προγράμματα προωθούνται και στις υπόλοιπες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες. Η υλοποίησή τους θα αποτελέσει ένα ακόμη αποφασιστικό χτύπημα στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση της χώρας μας από τις ξένες πηγές προμήθειας πυρομαχικών και αμυντικού υλικού, ενισχύοντας το ρόλο και τη θέση των ξένων πολυεθνικών στην πατρίδα μας, καθιστώντας τη χώρα μας έρμαιο στα σχέδια και τους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών.

- Υπάρχει λύση και προοπτική για την αμυντική βιομηχανία και ποια θα πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων;

- Υπάρχει προοπτική και μέλλον και για την ΠΥΡΚΑΛ και για τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες. Αυτή όμως δε βρίσκεται στα σχέδια που υλοποιεί η κυβέρνηση σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτήν που έχει χαράξει η κυβερνητική πολιτική. Οι εργαζόμενοι, τόσο στην ΠΥΡΚΑΛ, όσο και στις άλλες επιχειρήσεις, θα υπερασπίζονται την ύπαρξη αυτών των παραγωγικών μονάδων και τα δικαιώματά τους, όσο η πάλη και ο αγώνας τους θα στοχεύει στη μείωση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, στην απαλλαγή της χώρας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στη χάραξη μιας αμυντικής πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ο αγώνας των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις θα έχει αποτελέσματα και θα ανοίγει δρόμους, όσο θα αποκαλύπτει και θα εναντιώνεται στην τακτική των πλειοψηφιών στις διοικήσεις των σωματείων, της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ. Πλειοψηφίες, που, όχι μόνο δεν αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιλογές, αλλά, με την τακτική τους, βάζουν "πλάτες" για να περάσουν. Οι εργαζόμενοι, τόσο κατά εργοστάσιο, όσο και στο σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο και επιδιώκοντας την κοινή δράση να αντιπαλέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ν. Ντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ