Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Ιορδάνη Ναζεντιάδη, αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Ενωσης Λιμενεργατών
Αγώνας τώρα!

- Στο στρατηγικό σχέδιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά αναφέρεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους Κανονισμούς Προσωπικού. Εχετε ενημερωθεί σχετικά με τα όσα προετοιμάζονται;

- Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά και των άλλων λιμανιών της χώρας έχει γίνει καθαρό ακόμα και στον τελευταίο εργαζόμενο του ΟΛΠ. Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας, το οποίο προβλέπει τον τεμαχισμό του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και την παράδοση των κομματιών του στους ιδιώτες και αλλαγές σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διέλυσε κάθε αμφιβολία. Ομως από τον πρόεδρο του ΟΛΠ Κώστα Μανιατόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Χαρίλαο Ψαραύτη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τη διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών, έγινε σαφές ότι θα μπει «σκούπα» και στις εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα. Χαρακτήρισαν τους Κανονισμούς Προσωπικού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά μας δικαιώματα, ως αναχρονιστικούς και διευκρίνισαν ότι πρέπει να αλλάξουν. Ανέφεραν δε ότι οι ομάδες εργασίας που απασχολούνται στον τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων δεν έχουν αντικείμενο εργασίας! Επίσης ότι υπάρχουν εργαζόμενοι των οποίων το έργο το οποίο παράγουν είναι μικρότερο από το ύψος των μισθών τους! Απ' ό,τι αναφέρθηκε, τα σχέδια των καινούριων κανονισμών οδεύουν προς ολοκλήρωση και θα γνωστοποιηθούν άμεσα στα σωματεία του χώρου. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αποδεχτούν αυτά τα μέτρα με τον εκβιασμό ότι δε θα υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας αν αρνηθούν.

- Ποια είναι η στάση της Ενωσης Λιμενεργατών και των υπολοίπων σωματείων των εργαζομένων στον ΟΛΠ απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς;

- Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στις διοικήσεις τόσο της Ενωσης Λιμενεργατών, όσο και των υπόλοιπων σωματείων, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες. Δεν μπορεί να συμμετέχουν σε ένα διάλογο για την ανατροπή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Να δίνουν άλλοθι σε αυτό το «έγκλημα» που προωθείται σε βάρος των εργαζόμενων. Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίπτουν κάθε πρόταση της «Αγωνιστικής Ενότητας Λιμενεργατών» για συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις όχι μόνο για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας, αλλά και ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών, του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες σε βάρος των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ευθύνες αναλαμβάνει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος είναι και μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ και αξίζει να σημειώσουμε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Σε ημερίδα που έγινε πρόσφατα έφτασε στο σημείο να κάνει παρατήρηση στην κυβέρνηση γιατί δεν επισπεύδει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του ΟΛΠ.

- Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αναστρέψιμη;

- Είναι, με την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι συνδικαλιστές της αγωνιστικής παράταξης «Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών» λέμε ότι πρέπει ο αγώνας να αρχίσει τώρα. Καλούμε σε συστράτευση και σε συντονισμό δράσης όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς που εμπλέκονται με το λιμάνι, όπως είναι τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της οποίας η λειτουργία αμφισβητείται από το στρατηγικό σχέδιο του ΟΛΠ. Να συντονιστούμε οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Επίσης τους καλούμε να στείλουν το μήνυμα και με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές.


Α.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ