Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αθλιο δικομματικό παιχνίδι στις πλάτες τους

Ματαιώνεται η κατάθεση της ρύθμισης για τη μονιμοποίησή τους μετά από σύγκρουση των κομμάτων του δικομματισμού για τη μοιρασιά των ρουσφετιών.

Θύματα και όμηροι του δικομματικού καυγά για τη μοιρασιά των ρουσφετιών παραμένουν τελικά χιλιάδες συμβασιούχοι στο δημόσιο τομέα. Στις πλάτες τους παίχτηκε χτες ένα άθλιο δικομματικό παιχνίδι και ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδων, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης με αντικείμενο τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο δημόσιο. Ενώ χτες το πρωί στη διακομματική σύσκεψη κυβέρνηση και ΝΔ εμφανίστηκαν να συμφωνούν και συμπλέουν για τη ρύθμιση που αφορά τους συμβασιούχους, αργά το βράδυ τα δεδομένα άλλαξαν, αφού επικράτησε το στενό κομματικό συμφέρον και η ικανοποίηση των προεκλογικών αναγκών. Ετσι, τα δύο μεγάλα κόμματα αποδύονται τώρα σε νέα εκστρατεία ψηφοθηρίας μοιράζοντας υποσχέσεις για τακτοποίηση του θέματος όταν γίνουν κυβέρνηση! Η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της στη διακομματική Πρ. Παυλόπουλου, εμφανίστηκε σύμφωνη στο περιεχόμενο της κυβερνητικής ρύθμισης, αλλά αργά το βράδυ, μετά από παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, έκανε στροφή και δήλωσε ότι δε «θα συμπράξει στην ψήφισή της». Το μεσημέρι ο Πρ. Παυλόπουλος, σε ρόλο υφυπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, «εκλαΐκευε» και επιχειρούσε να πείσει για το «δίκαιο» της ρύθμισης, αλλά στη δήλωση που υποχρεώθηκε να εκδώσει μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ανακάλυψε» ότι «εξαιρεί το σύνολο των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στηρίζεται σε χρονικά κριτήρια και όχι στο σταθερό στοιχείο των πάγιων και διαρκών αναγκών της υπηρεσίας». Μετά από αυτά υπόσχεται ότι ως κυβέρνηση θα ψηφίσει τη δική της τροπολογία! Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, η οποία είχε θέσει ως όρο τη συναίνεση των κομμάτων για την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεσή της και με δήλωσή της, αργά χτες το βράδυ, επιτέθηκε προσωπικά στον Κ. Καραμανλή για «επίδειξη άκρατου λαϊκισμού και απανθρωπιάς», ενώ εγκωμιάζει την «υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση» του Πρ. Παυλόπουλου. Παράλληλα, επιχειρεί να χρεώσει στη ΝΔ τη μη κατάθεση της τροπολογίας και την παραδίνει να απολογηθεί στους χιλιάδες συμβασιούχους.

Η ρύθμιση

Η ρύθμιση, στην οποία είχαν συμφωνήσει στη χτεσινή διακομματική σύσκεψη κυβέρνηση, ΝΔ και ΣΥΝ, εξυπηρετούσε δικομματικό ρουσφέτι στο δημόσιο και συνέχιζε να κρατά υπό την ομηρία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Η ρύθμιση αφορά τη μονιμοποίηση περίπου 12-13.000 συμβασιούχων στο δημόσιο, ακριβέστερα τη μετατροπή των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τους συμβασιούχους στο «στενό δημόσιο» (υπουργεία και ΝΠΔΔ) και τους ΟΤΑ α` και β` βαθμού, ενώ εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στις δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και όσοι εξαιρούνται από το νόμο Πεπονή (εκπαιδευτικό προσωπικό, προσωπικό ΕΣΥ, καλλιτεχνικό, ερευνητικών κέντρων, το ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΟΑΕΔ κ.ά.). Κυβέρνηση και ΝΔ συμφώνησαν να παραπεμφθεί για... μετά τις εκλογές η ρύθμιση των συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι θέλουν να κρατούν υπό καθεστώς ομηρίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, «μονιμοποιούνται» οι συμβασιούχοι έργου με τουλάχιστον 36 μήνες προϋπηρεσία και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου με προϋπηρεσία 24 μηνών αλλά με προϋπόθεση να μην υπάρχει διακοπή μεγαλύτερη των δύο μηνών. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονταν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΣ και ΓΑΣ εκτός του Νομού Αττικής, οι οποίοι θα ενταχθούν σε ειδικό σώμα για την αντιμετώπιση των σεισμών. Ακόμα οι γιατροί του ΙΚΑ με προϋπηρεσία 8 χρόνων, οι συμβασιούχοι στο ΤΕΒΕ και των ασφαλιστικών ταμείων. Το πολιτικό προσωπικό στρατιωτικών σχολών που απασχολούνται σε προγράμματα διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ). Ειδική ρύθμιση θα υπάρξει για τους εργαζόμενους στον ΟΠΑΠ με το αιτιολογικό ότι έχει μετατραπεί σε ΑΕ. Οσον αφορά τις περιπτώσεις που εκκρεμοδικούν, δηλαδή έχουν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα, θα μονιμοποιηθούν αναδρομικά αν ευνοηθούν από τις δικαστικές αποφάσεις. Απορρίφθηκε η μονιμοποίηση περίπου 10.000 καθαριστριών στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, αλλά αποφασίστηκε να τους δοθεί αύξηση 15% από 1.1.2000. Η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από 31.8.2000.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στη διακομματική επιτροπή, Σπ. Δανέλλης, συμφώνησε ουσιαστικά με τη ρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε θετικό βήμα, ενώ πλειοδότησε στη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση, γιατί «ανοίγει δρόμους συνεννόησης». Μέχρι αργά χτες το βράδυ το ΔΗΚΚΙ δεν είχε αποσαφηνίσει τη θέση του. Πράξη απίστευτης προεκλογικής φαυλότητας χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο Στ. Μάνος και δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις συμβασιούχων στη Φιλαρμονική(2010-09-11 00:00:00.0)
Χτυπάει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά(2009-07-23 00:00:00.0)
Ζήτημα ανισότιμης προβολής έθεσε το ΚΚΕ(2006-08-30 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε το ν/σχέδιο(2005-02-11 00:00:00.0)
Διαιώνιση της ομηρίας και τακτοποίηση «ημετέρων»(2005-02-04 00:00:00.0)
Συναίνεση στη ρύθμιση - εμπαιγμό(1997-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ