Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ
Σφίγγουν τη θηλιά στη Σερβία οι Αμερικανοί

Το εμπάργκο κατά της Σερβίας θα συνεχιστεί για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Μιλόσεβιτς, είπε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Πίκερινγκ.

O «στραγγαλισμός» της Σερβίας και η συνέχιση του ακρωτηριασμού της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθούν να αποτελούν τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επιβεβαιώθηκε και δημόσια από τις δηλώσεις του Τ. Πίκερινγκ, χτες στην Αθήνα.

Ο Τ.Πίκερινκγ είναι υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και βρέθηκε χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στην περιοχή.

Από τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υφυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον υπουργό εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αξίζει να υπογραμμιστούν τρία σημεία:

Πρώτον, ότι ο Τ. Πίκερινγκ υπογράμμισε την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία το εμπάργκο κατά της Σερβίας πρέπει να διατηρηθεί όσο διάστημα παραμένει ο Σλ. Μιλόσεβιτς στην εξουσία.

Δεύτερον, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την πολιτική Τζουγκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο, αλλά όπως επί λέξει είπε ο Αμερικανός υφυπουργός, «οι ΗΠΑ είναι κατά της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου αυτή τη στιγμή».

Τρίτο, ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τη σερβική αντιπολίτευση, ευελπιστεί να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και να δημιουργήσει «μέτωπο», με το οποίο θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στη Σερβία, μέσα από εκλογές, οι οποίες θα γίνουν υπό καθεστώς διεθνούς επιτήρησης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Αμερικανός υφυπουργός παραδέχτηκε ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στο Κόσσοβο, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη μια ομαλή κατάσταση.

Κατά τα άλλα, τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Τ. Πίκερινγκ θέλησαν αν σημειώσουν τις δυνατότητες, όπως είπαν, της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας για την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, τόσο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών όσο και ο αμερικανός υφυπουργός εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για τον τρόπο που εξελίσσονται και ανακοίνωσαν ότι οι δύο πλευρές «σχεδόν» ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση και είναι έτοιμες να εμφανίσουν προς υπογραφή τρεις συμφωνίες: Συμφωνίες για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, για το καθεστώς που θα διέπει τους εργαζομένους στις αμερικανικές βάσεις της Σούδας και για την αστυνομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ