Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Το κεφάλαιο είναι που έχει ξεπεράσει κάθε όριο νομιμότητας

Κατάμεστη η αίθουσα του ΕΚΘ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΘ

Avaton

Την προοπτική του άλλου δρόμου, της δημιουργίας του Λαϊκού Μετώπου που θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε όφελος των εργαζομένων, του λαού και του τόπου, ανέπτυξε χτες ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης.

Ο ομιλητής κάλεσε τους εργαζόμενους σε ένα πλατύ άνοιγμα ενόψει των εκλογών, με στόχο την ενημέρωση του λαού για την πολιτική πρόταση του Κόμματος και την αποφασιστική ενίσχυσή του. Αναφέρθηκε στην αντιδημοκρατική επίθεση της κυβέρνησης κατά του ΚΚΕ, του «Ριζοσπάστη» και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και κάλεσε σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση ενάντια στους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης.

Η αίθουσα κατάμεστη από εργαζόμενους και συνδικαλιστές από όλους τους παραγωγικούς κλάδους της πόλης, που συστρατεύονται στον κοινό αγώνα αντίστασης και ρήξης με αυτή την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική, που οδηγεί σε διαρκή όξυνση των προβλημάτων, στην εξαθλίωση, την ανεργία και τον πόλεμο.

Ο Δ. Γόντικας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη». Τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία επίθεση, αλλά για μια μεθοδευμένη επίθεση ενάντια στο Κόμμα στο σύνολό του. «Δεν είναι τυχαίο είπε πως κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα συχνά επικαλούνται ότι το ΚΚΕ ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας». Προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο λόγω εκλογών. Εχουμε κλιμάκωση του αυταρχισμού. Δεν υπάρχει αγώνας που να μην είναι υπό διωγμό. Πάνω από 10.000 αγρότες στα δικαστήρια, τώρα φτάσαμε να οδηγούν στα δικαστήρια και 15χρονα παιδιά. Επιχειρούν την εργοδοτική αυθαιρεσία και την τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς να την κάνουν γενικευμένο φαινόμενο για όλη την κοινωνία».


Avaton

«Αν κάποιος έχει ξεπεράσει κάθε όριο νομιμότητας και αυθαιρεσίας αυτό είναι το κεφάλαιο, είναι η Νέα Τάξη των Ιμπεριαλιστών, η κυβέρνηση Σημίτη που λειτουργεί ως εισαγγελέας αυτών των δυνάμεων που θεωρούν ιερό και απαραβίαστο να καταληστεύουν τον πλούτο, να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, να ξεπουλάνε τη χώρα και να μετατρέπουν τον τόπο σε ορμητήριο για τα ληστρικά τους συμφέροντα στην περιοχή, να καταδικάζουν μεγάλα τμήματα του λαού μας στη φτώχεια, τη μιζέρια και τη νεολαία στην αμορφωσιά και τη μαστούρα», υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας, για να καταλήξει σχετικά: «Δεν μπορούν να κρύψουν τη βαθιά κρίση και τη βαθιά σήψη του καπιταλισμού. Κρίση που όσο γίνεται πιο μεγάλη, τόσο γίνονται πιο επιθετικοί. Δίπλα στην ιδεολογική παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό χρησιμοποιούν και τα μέσα της ωμής τρομοκρατίας. Να μην υποτιμήσουμε την επίθεση, αλλά και να μην υπερτιμήσουμε τους αντιπάλους, γιατί αποδείχνεται ότι εξίσου μεγάλη δύναμη διαθέτει και το λαϊκό κίνημα. Και η ιστορία έχει δείξει ότι αφόπλισε το χέρι των δυνάμεων που θέλησαν να χτυπήσουν το ΚΚΕ ή το λαϊκό κίνημα».

Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, προειδοποίησε για ακόμη μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού στη μετα-ΟΝΕ εποχή και ξεκαθάρισε ότι το πολιτικό πρόβλημα που τίθεται στις εκλογές στον ελληνικό λαό είναι όχι ποιος θα είναι κυβέρνηση, αλλά ποια πολιτική ακολουθεί και τίνος συμφέροντα εκφράζει. «Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αν θα έχουμε αλλαγή πολιτικής που θα εμποδίζει τον αντιλαϊκό δρόμο και αυτές τις πολιτικές, που θα αντιστέκεται. Αν θα εφαρμόζεται μια πολιτική που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, που θα δίνει προοπτική αλλαγών», είπε ο Δ. Γόντικας.

Παρουσιάζοντας τις προϋποθέσεις γι' αυτό, τόνισε ότι «πρέπει να μειωθούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ταυτόχρονα να ενισχυθεί και εκλογικά η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Να δημιουργηθεί το αντίπαλο δέος απέναντι στη δύναμη των μονοπωλίων των ιμπεριαλιστών και στα πολιτικά κόμματα που τους εκφράζουν, μέσα από τη συνένωση όλων αυτών των δυνάμεων που αντιτίθενται σ' αυτή την πολιτική. Σε ένα λαϊκό μέτωπο που θα αρχίσει να θέτει θέμα εξουσίας, γενικότερων αλλαγών».

Μετά την ομιλία ο Δ. Γόντικας απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που τέθηκαν από τους συγκεντρωμένους σχετικά με την πολιτική του ΚΚΕ και το λαϊκό μέτωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ