Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο διάλογος με τους εργαζόμενους

Μετά το τέλος της ομιλίας της, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι συγκεντρωμένοι.

Σε ερώτηση για το αν μετά τις συνομιλίες του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε: «Αυτό θα γίνει μόνο όταν θα συμφωνηθεί ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σταματήσει η αμφισβήτηση των "γκρίζων" ζωνών και δρομολογηθεί λύση στο Κυπριακό. Αυτό που πρέπει να γίνει σίγουρα είναι οι δύο χώρες να υψώσουν φωνή ενάντια στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα κουκούλωμα των διαφορών των 2 χωρών. Στην πραγματικότητα, αυτό που προωθείται είναι οι δύο χώρες να χτυπήσουν λαούς, όπως της Ρωσίας κ.ά., με σκοπό να εκμεταλλευτούν τα πετρέλαια του Καυκάσου».

Ερώτηση έγινε και για αν, μετά τις διαδηλώσεις του Νταβός, θα υπάρξουν και νέες. Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Θυμάστε το Σιάτλ; Ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για πολύμορφους και σκληρούς αγώνες. Ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα και παράγοντες της διπλωματίας μας είπαν ότι, όταν προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο οι ελληνικές διαδηλώσεις για τη Γιουγκοσλαβία και τον Κλίντον, αυτό λειτούργησε "μεταδοτικά". Ο κάθε αγώνας έχει και διεθνή σημασία. Διεθνοποιείται ο ταξικός αγώνας. Οφείλουμε με προγραμματισμό να τεντώσουμε τους αγώνες. Βοηθάνε στην ανάπτυξη κι άλλων κινημάτων κι αυτό θα βοηθήσει κι εμάς».

Στη συνέχεια, της ζητήθηκε να σχολιάσει το επιχείρημα άλλων μικρών κομμάτων, ότι και η δική τους ενίσχυση θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να παλέψουν από καλύτερες θέσεις.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Εχουμε μια επιστημονική αντίληψη για τα πράγματα και με βάση αυτή να τα κρίνουμε. Μεγαλώνει η μάζα του λαού που αναζητά λύσεις. Η αποδυνάμωση των δύο κομμάτων θα μεγαλώσει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ποια ψήφος, όμως, δίνει την πιο ολοκληρωτική καταδίκη στο ΠΑΣΟΚ και φτερά στη λαϊκή αντεπίθεση; Αυτή στο ΚΚΕ. Να μην ψηφιστούν άλλα κόμματα από ανθρώπους με ταξική ριζοσπαστική συνείδηση. Διεκδικούμε τις εργατικές ψήφους γιατί είμαστε κόμμα της εργατικής τάξης».

Τέλος, ρωτήθηκε για το ποιες δυνάμεις θα αποτελούν τη λαϊκή κυβέρνηση και απάντησε: «Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της. Σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, εάν αυτές υπάρξουν, θα δούμε. Σήμερα δεν υπάρχουν. Στην πορεία μπορεί να προκύψουν και μ' αυτές θα συνεννοηθούμε. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα φέρει αλλαγές και στον πολιτικό χάρτη, γιατί εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στη λαϊκή αντιπολίτευση. Θέλουμε τη χειραφέτηση του λαϊκού παράγοντα. Παλεύουμε για την εξουσία, αλλά γι' αυτή, που θα επιβάλει ο λαός με τη δύναμή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ