Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο της συζήτησης τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χτες πως κανένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να υποστηρίξει πως τα ψηφίσματά του για την Κύπρο μπορούν να αγνοηθούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Γενεύη, αφού ανέγνωσε τη γραπτή δήλωσή του, με την οποία απαντά στις προκλητικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς των τελευταίων ημερών, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών ηγετών για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες, αναφέροντας πως όταν επιστρέψει θα ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε παρατήρηση ότι με τη δήλωσή του είναι εκτός του εμπάργκο που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το έκανε για να απαντήσει στις δηλώσεις του Ρ. Ντενκτάς.

«Τα ψηφίσματα υπάρχουν και δεν έχουν γίνει από τον κ. Ανάν αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «κανείς εκτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να πει εάν τα ψηφίσματα πρέπει να αγνοηθούν ή όχι και κανένα Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να πει πως τα ψηφίσματά του πρέπει να αγνοηθούν».

Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να σχολιάσει τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η αντιπολίτευση στην Κύπρο γιατί δεν αντέδρασε στις δηλώσεις Ανάν, αναφέροντας όμως πως έχει γράψει στον ΓΓ.

«Θα πρέπει να καταλάβουν στην Κύπρο ότι δεν είναι με φωνασκίες που γίνεται η δουλιά, κυρίως όταν αναφέρεσαι στον ΓΓ», συμπλήρωσε.

Το βιολί του ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις στη Γενεύη, εμμένοντας στις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις του περί συνομοσπονδίας, ενώ προχωρώντας ακόμη ένα βήμα ισχυρίστηκε πως ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος κήρυξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας «νεκρό και θαμμένο».

Ο Ρ. Ντενκτάς προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, και με αφορμή τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, λέγοντας μάλιστα πως «δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις θέσεις του Προέδρου Κληρίδη για το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Αλβάρο ντε Σότο είδε τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, στην οποία αναφέρεται πως στόχος του είναι η τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν το λαμβάνουμε αυτό σοβαρά υπόψη διότι το Σύνταγμα κηρύχτηκε "νεκρό και θαμμένο" από τον Μακάριο. Δεν έχει εφαρμοστεί για 36 χρόνια», ισχυρίστηκε.

Ταυτόχρονα, για να στηρίξει το παράνομο καθεστώς του, ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει Σύνταγμα για ολόκληρη την Κύπρο, υπάρχουν δύο Συντάγματα», κατά την έκφρασή του.

Ακολούθως, ο Ρ. Ντενκτάς είπε πως ο Γλ. Κληρίδης «γνωρίζει» ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συζητεί τη συνομοσπονδία, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να τη συζητούμε με την ελπίδα ότι στον τρίτο γύρο τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα και στις δύο πλευρές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ