Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΟΤΑ
Συναίνεση στη ρύθμιση - εμπαιγμό

Με εικοσιτετράωρη απεργία από το ξημέρωμα της σημερινής μέρας, απαντούν οι εργαζόμενοι

Τη συναίνεση των υπόλοιπων - πλην ΚΚΕ - κομμάτων της αντιπολίτευσης στη ρύθμιση - εμπαιγμό, για τη μονιμοποίηση των έκτακτων εργαζομένων στους ΟΤΑ, εξασφάλισε ουσιαστικά η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης.

Τα υπόλοιπα κόμματα αποδέχτηκαν ουσιαστικά τη ρύθμιση, στην οποία είχε καταλήξει το προηγούμενο βράδυ ο ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία μονιμοποιούνται οι μισοί περίπου από τους έκτακτους. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του καθεστώτος της αυτεπιστασίας για τον τομέα καθαριότητας στους δήμους.

Με τη ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, μονιμοποιούνται οι έκτακτοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο πράσινο και τα κοιμητήρια με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου, εφόσον έχουν προϋπηρεσία 12 μηνών, ενώ οι εργαζόμενοι με το καθεστώς της αυτεπιστασίας πρέπει να συμπληρώνουν 24 μήνες προϋπηρεσίας τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από ειδικότητα, οι οποίοι εργάζονταν στους δήμους μέχρι τις 16/4/1994, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος 2266, εφόσον υπηρετούν σήμερα.

Με τη ρύθμιση συμφώνησε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Δ. Χατζησωκράτης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ ζήτησε τη διεύρυνση της ρύθμισης. Η ΝΔ αποδέχτηκε τη ρύθμιση αλλά ο εκπρόσωπός της Δ. Σιούφας έκανε λόγο για επιλεκτική ρύθμιση και ζήτησε ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ δε μετέχει στη Διακομματική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης, αποφασίστηκε να κατατεθεί στη Βουλή, την επόμενη βδομάδα, το νομοσχέδιο για την επέκταση της εφαρμογής του νόμου 2190 στις κρατικές τράπεζες και τις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ, όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τις υπηρεσίες ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ (ιππόδρομος).

Αμεση απάντηση: απεργία

Με την κήρυξη μιας πρώτης 24ωρης απεργίας από το ξημέρωμα της σημερινής μέρας και απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες, απάντησε αργά χτες το βράδυ στον κυβερνητικό εμπαιγμό, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησής της, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε ομόφωνα μετά και από συνεννόηση με τους εργαζόμενους στη χωματερή των Ανω Λιοσίων και συνδικαλιστές σωματείων των δήμων. Συνδικαλιστές της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" σημείωναν ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τις όποιες εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα υπενθύμιζαν ότι η παράταξη εξ αρχής είχε ταχθεί κατά της αναστολής των κινητοποιήσεων την προηγούμενη βδομάδα, αναστολή που όπως στην πράξη αποδείχτηκε, επέτρεψε στην κυβέρνηση να προωθήσει μία ρύθμιση που διαιωνίζει το ρουσφέτι και οδηγεί σε νέα αδιέξοδα τους δήμους και τους εργαζόμενους σ' αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ