Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΞΥΔΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΣΙ
Το συλλαλητήριο είναι η αρχή

- Σήμερα πραγματοποιείται στον Πειραιά πανεργατικό συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνεται από 27 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης. Για ποιους λόγους αποφασίσατε τη διοργάνωση αυτής της κινητοποίησης;

- Ο Πειραιάς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ανεργίας. Τα εργοστάσια της πόλης, το ένα μετά το άλλο, κλείνουν. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αντιμετωπίζει εκρηκτικό πρόβλημα. Τα "Λιπάσματα" συρρικνώνονται. Στα καπνεργοστάσια γίνονται απολύσεις και μειώνεται το εργατικό δυναμικό. Η κλωστοϋφαντουργία στον Πειραιά έχει εξαφανιστεί. Γι' αυτήν την κατάσταση, δυστυχώς, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά δεν κάνει τίποτα. Είναι δέσμιο της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών, που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες να οργανώσει τους αγώνες, έτσι ώστε να παραμείνουν αυτοί οι χώροι ανοιχτοί, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανεργία στην πόλη. Οπότε, ήρθε σαν ανάγκη πλέον να καλύψει αυτό το κενό του ΕΚΠ η παρέμβαση των πρωτοβάθμιων σωματείων, αναλαμβάνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

- Ποια είναι η άποψή σας για το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης;

- Πρέπει να πούμε ότι το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη των σωματείων στο ΕΚΠ, όπου και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, ήταν ο "κοινωνικός διάλογος". Εκεί καταγγείλαμε αυτόν το διάλογο - απάτη της κυβέρνησης. Γιατί τον λέμε απάτη; Γιατί θεωρούμε ότι είναι πρόφαση πως θα λύσουμε τα προβλήματά μας, αν κάτσουμε σε ένα τραπέζι με βιομήχανους και υπουργούς της κυβέρνησης ως "εταίροι"! Εμείς λέμε ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο μέσα από αγώνες και όχι μέσα από κοινωνικούς διαλόγους - "μαϊμούδες", που επιβάλλουν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές. Τα σωματεία δε συμμετέχουν σ' αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία προσπάθεια δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό, παρά να αφαιρέσει κατακτήσεις των εργαζομένων που έχουν αποκτηθεί με θυσίες και αγώνες δεκαετιών, όπως το 8ωρο,η κοινωνική ασφάλιση. Επιδιώκουμε τη συσπείρωση των εργαζομένων και παράλληλα την οργάνωση του αγώνα, για να αντισταθούμε σ' αυτήν την απαράδεκτη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Πρέπει να πούμε ότι, για τα δεδομένα του Πειραιά, η συμμετοχή 27 σωματείων είναι σημαντική και ξέρουμε ότι στην πορεία αυτά τα σωματεία θα γίνουν περισσότερα.

- Σαν σωματεία τονίζετε ότι αυτό το συλλαλητήριο αποτελεί μια πρώτη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική. Ποια θα είναι τα επόμενα αγωνιστικά σας βήματά;

- Κατ' αρχήν να πούμε ότι τα σωματεία καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων και αγώνων, με αρχή το σημερινό συλλαλητήριο. Εχουμε συγκεκριμένα αιτήματα, που αφορούν την ανεργία, τη λειτουργία δεκάδων επιχειρήσεων, που είτε έχουν κλείσει είτε οδηγούνται στο κλείσιμο. Απαιτούμε να μην αλλάξει η σύνθεση στα πληρώματα των πλοίων. Ζητάμε μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55, άμεσα μέτρα για τους ανέργους. Την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά μας αιτήματα. Το σημερινό συλλαλητήριο είναι σίγουρα η αρχή των αγώνων. Την επόμενη βδομάδα, όλα τα σωματεία θα ξανασυνεδριάσουν για να αποφασίσουμε τις παραπέρα κινητοποιήσεις μας. Στόχος μας είναι η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. "Κοινωνικός διάλογος" και Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, καθώς και άλλες τέτοιες λογικές, δε θα επιτρέψουμε να περάσουν.

Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ