Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανθρωποκτονία και... αμέλειες

Χρειάστηκαν 24 ώρες, για να διαπιστωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, πως ο επικεφαλής της φρουράς του προξενείου στο Αργυρόκαστρο, δεν αυτοπυροβολήθηκε. Απλή ανικανότητα ή μήπως κάποιοι επιχειρούν κάτι να συγκαλύψουν;

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει προσλάβει η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 33χρονου υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη,ο οποίος έχασε τη ζωή του κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στον πρώτο όροφο του ελληνικού προξενείου του Αργυροκάστρου, την Τρίτη το πρωί. Επί δυο μέρες η Ελληνική Αστυνομία δεν ήταν σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα επαρκή στοιχεία για τις συνθήκες του θανάτου, ενός μέλους της, το οποίο μάλιστα υπηρετούσε στο συγκεκριμένο ευαίσθητο και στενά ελεγχόμενο χώρο του προξενείου. Η αρχική πληροφόρηση, έφερε τον άτυχο αστυνομικό να έχει θέσει τέρμα στη ζωή του μόνος του, αλλά στην πορεία, όταν έγιναν γνωστά τα πορίσματα των ιατροδικαστών ήταν πλέον βέβαιο ότι ο αστυνομικός όχι μόνο δεν αυτοπυροβολήθηκε, αλλά έπεσε θύμα ενός άσχημου παιχνιδιού με δράστη κάποιον υπάλληλο - αστυνομικό.

Τη σύγχυση των πρώτων ωρών επέτειναν οι πληροφορίες που ήθελαν τον αστυνομικό να έχει πέσει θύμα ελεύθερου σκοπευτή, ο οποίος είχε δήθεν πυροβολήσει από το τζαμί, που βρίσκεται απέναντι από το προξενείο. Τελικά, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας, που μετέβησαν τόσο στο Αργυρόκαστρο όσο και στα Γιάννενα, ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στον πρώτο όροφο του προξενείου από κάποιο γνωστό σ' αυτόν πρόσωπο. Οταν ακούστηκε ο πυροβολισμός, πρώτος έτρεξε στον πρώτο όροφο ένας φύλακας του προξενείου, ο οποίος είδε τον αστυνομικό πεσμένο στο πάτωμα. Το αυτόματο όπλο που κρατούσε στα χέρια του ήταν ασφαλισμένο, ενώ το ατομικό του πιστόλι βρέθηκε στη ζώνη του. Στο πάτωνα υπήρχε ένας κάλυκας από όπλο των εννιά χιλιοστών, το μοναδικό στοιχείο, που αναμένεται να αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό του όπλου, με το οποίο πυροβολήθηκε ο Ν. Μαρκάκης.

Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας παραδόθηκαν για βαλλιστική εξέταση τρία πιστόλια και τρία ημιαυτόματα όπλα των εννιά χιλιοστών, τα οποία ανήκουν σε αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του προξενείου. Οπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ, από την εξέταση των όπλων διαπιστώθηκε ότι ο Ν. Μαρκάκης είχε πυροβοληθεί από το όπλο του αστυφύλακα των ΕΚΑΜ Δημήτρη Τζαβέλλα ο οποίος κατετάγη στην αστυνομία το 1993 και πήγε στο Αργυρόκαστρο πριν από 50 μέρες. Ο αστυφύλακας φέρεται να έχει εκδηλώσει τάσεις αυτοκτονίας αν και ο εντοπισμός του επετεύχθη μετά την εξέταση του αρχικού ύποπτου Βορειοηπειρώτη φύλακα του προξενείου Οδυσσέα Μήτση, ο οποίος φωτογράφιζε ως δράστη του φονικού, αστυνομικό, ο οποίος όμως κατ' άλλους δεν ήταν καν στο χώρο του προξενείου.

Νωρίτερα ο ιατροδικαστής Φ. Κοτσάφτης είχε δηλώσει ότι αποκλείστηκε η εκδοχή του αυτοπυροβολισμού, επειδή η σφαίρα χτύπησε τον Ν. Μαρκάκη στο μέτωπο από απόσταση όχι μεγαλύτερη του ενάμιση μέτρου. Η βολίδα σφηνώθηκε στο κεφάλι και του προκάλεσε ακαριαίο θάνατο.

Η κηδεία του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη έγινε χτες το απόγευμα στο χωριό του Μάζια Ιωαννίνων. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδεψε πολύς κόσμος ενώ την αστυνομία εκπροσώπησε ο υπαρχηγός Δ. Μητρόπουλος. Επικήδειους εκφώνησαν εκπρόσωποι της αστυνομίας, ο πρόξενος του Αργυροκάστρου Ν. Κανέλλος, ο πρόεδρος της Ομόνοιας και άλλοι.

Η προανάκριση συνεχίζεται και αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Κυβέρνηση - ΝΔ

Η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την "επιπόλαιη" αντίδρασή της την ημέρα του θανάτου του υπαστυνόμου, όταν ο υπουργός Τύπου είχε μιλήσει για "αυτοπυροβολισμό".

"Η συζήτηση που κάναμε χτες (την περασμένη Τρίτη) είπε ο Δ. Ρέππας, βασίστηκε στις πρώτες πληροφορίες που είχαμε. Δεν ήταν δυνατό, συνέχισε, να υπάρχει μια ολοκληρωμένη άποψη".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Τύπου συμπλήρωσε πως "ο πυροβολισμός ήταν από όπλο το οποίο βρισκόταν μέσα στο προξενείο".

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η κυβέρνηση, προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία με ανακοίνωση του εκπροσώπου της "επισήμανε την πασίγνωστη επιπολαιότητα με την οποία σκέπτεται και δρα η κυβέρνηση".

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την ανταπάντηση του υπουργού Τύπου, ο οποίος με δήλωσή του κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση "για ανεύθυνη και τυχοδιωκτική πολιτική στο Αλβανικό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ