Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απειλή για το ΝΑΤΟ

Τη στιγμή που ο υπουργός Αμυνας εξαντλεί τα παράπονά του προς τους "ισχυρούς συμμάχους" στο ΝΑΤΟ γιατί αντιμετωπίζει τη χώρα ως "δεύτερης κατηγορίας μέλος" καθώς και γιατί δεν έγινε το στρατηγείο στη Λάρισα και η Θεσσαλονίκη δεν έγινε η έδρα των ΝΑΤΟικών "ταγμάτων του θανάτου", την ίδια στιγμή οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ προκλητικά και χωρίς προσχήματα αποκαλύπτουν πώς εννοούν το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ.

* * *

Οπως ξεκαθάρισε ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Τζ. Λόπεζ,στην "Ουάσιγκτον Ποστ", η απειλή για το ΝΑΤΟ μετατοπίζεται πλέον από την Κεντρική Ευρώπη προς το Νότο, όπου "υπάρχουν πολλές δυνάμεις αστάθειας". Από πού θα μπορούσε να προέλθει ο "επόμενος πόλεμος", κατά τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ; "Από οποιονδήποτε παράγοντα: οικονομικά προβλήματα (! ), έλλειψη νερού, θρησκευτικό φανατισμό, μετανάστευση" (!! ). Ομως η μετατόπιση του "ενδιαφέροντος" του ΝΑΤΟ προς τη Νότια Πτέρυγα - που θα συνοδευτεί με ανάλογη μετακίνηση των αμερικανικών στρατευμάτων που εδρεύουν στη Γερμανία - έχει να κάνει με πιο πεζά πράγματα: Με τη διασφάλιση των "πλέον σημαντικών θαλασσίων οδών του κόσμου, οι οποίες διατηρούν τη ροή του πετρελαίου και τη μεταφορά των αγαθών μεταξύ των δυτικών οικονομιών" όπως γράφει η ίδια εφημερίδα. Ομολογείται, λοιπόν, και επίσημα ότι ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι παρά αυτός του μακελάρη των λαών που θα τολμήσουν να αντισταθούν στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των πολυεθνικών κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλά και όπου χρειαστεί ανά την υφήλιο.

Κι όμως η κυβέρνηση Σημίτη για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να "αναβαθμίσει" το ρόλο της στο πλαίσιο της νέας δομής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, έχοντας αποδεχθεί πλήρως το ρόλο του χωροφύλακα των λαών. Το έχει, άλλωστε, αποδείξει έμπρακτα με τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επέμβαση στη Βοσνία και την Αλβανία, αλλά και στο Σουδάν παλαιότερα. Και για να το πετύχει αυτό, "προκρίνει" τις ΗΠΑ για την αγορά οπλικών συστημάτων, τα οποία μόνο με τις ανάγκες της άμυνας της χώρας δεν έχουν σχέση, αλλά βασικά εξυπηρετούν τις ανάγκες του νέου ρόλου της "συμμαχίας".* * *

Τόσο η κυβέρνηση Σημίτη όσο και οι ισχυροί προστάτες της δε διδάσκονται από την ιστορία. Γιατί διαφορετικά θα ήξεραν ότι καμία Νέα Τάξη δεν μπορεί να σταθεί, όσο "σιδηρόφρακτη" και αν είναι, απέναντι στην οργή των λαών, που σήμερα στενάζουν και αιματοκυλιούνται κάτω από την κυριαρχία των Ράμπο.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβαθμισμένοι κίνδυνοι (2017-07-01 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο και η «εξέλιξη» της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο (2016-10-13 00:00:00.0)
Ολέθριος ρόλος ΝΑΤΟ - Κυβέρνησης (2001-02-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-05-09 00:00:00.0)
Οχι στους τυχοδιωκτισμούς! (1996-12-28 00:00:00.0)
Ενοχη σιωπή (1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ