Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τιμή της υποτέλειας

Ηαντιστροφή των αξιών και των εννοιών υπήρξε το αποτέλεσμα της βίας, που επακολούθησε στη χώρα μας, με την ένοπλη, απρόκλητη, επέμβαση των Αγγλο-Αμερικανών ιμπεριαλιστών, το Δεκέμβρη του '44.

Το άσπρο έγινε μαύρο και το αντίστροφο. Οι συνεργάτες των κατακτητών έγιναν "πατριώτες", κι αυτοί, που τους πολέμησαν, "προδότες".

Βγήκε έτσι όλο το κατακάθι του δοσιλογισμού στην επιφάνεια. Και ο ανθός του έθνους, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, κλείστηκαν στις φυλακές. Βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν...

...Το μάθημα της αντιστροφής των αξιών, όπως και των εννοιών, το μάθανε καλά οι εκφραστές των συμφερόντων του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου, οι υποτελείς του ιμπεριαλισμού, όλοι όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, από τότε μέχρι τώρα. Κι αν όλοι αυτοί τέλειωσαν τη "θητεία" τους με "λίαν καλώς",ο κ. Σημίτης θα πάρει άριστα.

Αυτό το κατάλαβε, και το διακήρυξε μάλιστα, και ο Γ. Ράλλης. Εμείς το υποστηρίζουμε, πέρα απ' όλα τ' άλλα, και για όσα ο Κ. Σημίτης είπε - ανερυθρίαστα μάλιστα - με την έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου". Σημειώσαμε ιδιαίτερα το περίφημο: "Η αντίσταση ενάντια στις πολυεθνικές θα είναι εθνική ήττα".

Και βέβαια, αυτά δεν είναι μόνο λόγια. Υπάρχει η διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη. Πριν, αλλά, προπάντων, ύστερα από τις εκλογές της 22.9.96. Υπάρχει η επέλαση ενάντια στο χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού. Κι αυτή η πολιτική αποτελεί για τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του "εθνική τιμή"."Τιμή" για όσα έκανε σε βάρος του λαού, αλλά και όσα σημαντικά παρέλειψε να κάνει - ως όφειλε - για το καλό του λαού και της πατρίδας.

Ενα απ' αυτά είναι οι γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το γερμανικό κατοχικό γάνειο. Τέτοιου είδους, όμως, "τιμή" ισοδυναμεί με ΝΤΡΟΠΗ.Ανεξίτηλη μάλιστα. Ντροπή,που θα συνοδεύει αυτόν και ολόκληρη την κυβέρνηση, ως τον τάφο. Κι όχι μόνο αυτούς, αλλά και τους απογόνους τους: γενιές και γενιές.

***

Δεν είναι, βέβαια, ο μόνος που δεν τολμά ν' ανοίξει το στόμα του και να διεκδικήσει απ' τον Χέλμουτ Κολ όσα οφείλει η Γερμανία (12 τρισ. δρχ.). Είναι και ο Κ. Μητσοτάκης (μιλάμε για μετά την επανένωση της Γερμανίας). Είναι και ο Α. Παπανδρέου. Ομως, ο Κ. Σημίτης τούς ξεπέρασε. Γιατί, αν ο Α. Παπανδρέου, κάτω απ' την πολλαπλή πίεση του ΚΚΕ και των Πανελλήνιων ΕΑΜογενών Ενώσεων (ΠΕΑΕΑ κλπ.), προέβη σε μια Ρηματική Διακοίνωση το Δεκέμβρη του 1995, ο Κ. Σημίτης δε θέλησε να κάμει ούτε μισό βήμα πιο πέρα. Τέτοια η υποτέλεια και δουλοπρέπειά του στους απογόνους εκείνων που αιματοκύλησαν τον τόπο και οφείλουν, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, να πληρώσουν έστω κι αυτά που αποτιμήθηκαν από τη Συνθήκη των Παρισίων. Κι είναι λίγα, μπροστά στον όγκο των τεράστιων καταστροφών και τη λεηλασία ποικίλων αγαθών, που δεν περιλαμβάνονται οι διαρπαγές αρχαιολογικών και καλλιτεχνικών θησαυρών, από μοναστήρια.

Χαριστικός στην πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία, ο Κ. Σημίτης αποδείχνεται ανάλγητος μπροστά στη φτώχεια και δέρνει τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, τους ΕΒΕ, τις γυναίκες. Χωρίς ίχνος πραγματικού ενδιαφέροντος για την οικονομία της χώρας, που βουλιάζει κάτω από το βάρος ασήκωτων χρεών. (Σε 35 τρισ. δρχ. ανέρχεται μόνο το εξωτερικό δημόσιο χρέος).

Απονος μπροστά στη δυστυχία, που δέρνει τη μεγάλη μάζα των συνταξιούχων και των ανέργων. Ασυγκίνητος,ανέκφραστος, ψυχρός σαν χιονάνθρωπος, για το δράμα που δέρνει το λαό. Αδιάφορος γι' αυτόν! Μια μόνο είναι η έγνοια του, που προβάλλει ακαταμάχητη μέσα από το μονότονο και μονόχνοτο λόγο του: Η εξυπηρέτηση του μεγάλου - ντόπιου και ξένου -κεφαλαίου, με το ασταμάτητο κυνήγι των αριθμών, που ζητούν το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, ο ΣΕΒ κλπ., αλλά και με την ΑΠΑΤΗ του "κοινωνικού διαλόγου".Απάτη, που μυρίζει από πολύ μακριά απ' την ιδιάζουσα μπόχα της.

Οι αντιλαϊκοί σκοποί του "διαλόγου" είναι ολοφάνεροι, γι' αυτό κανένας λογικός δεν μπορεί να ξεγελαστεί. Κανένας εκφοβισμός (υποτίμηση δραχμής κλπ.) δεν μπορεί να πτοήσει κανένα, καμιά τρομοκρατία δε θα μπορέσει να ανακόψει τους αγώνες των εργαζομένων κλπ. Αγώνες, που προβάλλουν σαν ιεροί, όσο και μοναδικοί, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων με θυσίες πέντε τουλάχιστον γενεών. Μέσα απ' τους αγώνες αυτούς και όχι μόνο, θα βγει η μάσκα του Σημίτη, για να φανεί αυτός που είναι πραγματικά (και όλη του η κυβέρνηση) σαν ο πιο ανελέητος,απ' όλους τους κοινοβουλευτικούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ