Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»
Δεκάλογος αντιλαϊκής πολιτικής

Τους άξονες της κυβέρνησης για την επέλαση των επιχειρήσεων και τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας

Σε ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, με άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης καθώς τα νοσοκομεία μελλοντικά θα «είναι αυτοτελή και θα έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης», οδηγεί η «Εθνική Στρατηγική για την Υγεία», που παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Με το ίδιο σχέδιο προετοιμάζεται ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματική δράση, ενώ ανοίγει διάπλατα τα σύνορα στο κεφάλαιο που δρα διεθνώς στην Υγεία μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο υπουργός μίλησε για επανίδρυση του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει την έγκριση του πρωθυπουργού.

Αναγορεύοντας σε στρατηγική την «εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» και χωρίς καμιά αναφορά στα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Υγεία, ομολόγησε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει άγρια λιτότητα για το σύνολο των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

«Ανοίγουμε το σύστημα»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για δέκα άξονες, για την εφαρμογή των οποίων ζήτησε «ευρεία εθνική και κοινωνική συναίνεση» και με ορίζοντα το 2020. Μίλησε για την εφαρμογή του «νέου κοινωνικού κράτους», καθώς το «παλιό κοινωνικό κράτος πρόνοιας έχει εξαντλήσει τα χρηματοδοτικά όρια». «Για να περάσουμε στην εποχή του νέου κοινωνικού κράτους, πρέπει όλοι μαζί να ανοίξουμε το σύστημα. Να καταργήσουμε τα μονοπώλια εκεί που υπάρχουν» είπε ο υπουργός.

  • Ο 1ος άξονας κατά τον υπουργό είναι η «οικονομική εξυγίανση του ΕΣΥ και εξασφάλιση της βιωσιμότητας», ανακοινώνοντας τα νομοσχέδια για τον περιορισμό των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) σε 7 από 17 και για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι μελλοντικά αυτοτελή, να έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, την ευθύνη της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και οι διοικήσεις να αξιολογούνται στη βάση του βαθμού επίτευξης των συγκεκριμένων οικονομικών και λειτουργικών στόχων που έχουν τεθεί από το υπουργείο» είπε ο υπουργός για να προσθέσει: «Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν πρέπει μελλοντικά να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας, αλλά να συνάπτουν συμβάσεις με το ΕΣΥ, ύστερα από διαπραγμάτευση και στη βάση των αποκαλούμενων Diagnostic Related Groups για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας».

  • Ως 2ο άξονα παρουσίασε την ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υποσχόμενος Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και την εφαρμογή - μεσοπρόθεσμα - του Οικογενειακού Γιατρού. Βέβαια, τα νέα Κέντρα Υγείας δεν είναι περισσότερα από εννιά, που είχαν σχεδιαστεί παλιότερα στα πλαίσια των κοινοτικών πλαισίων, ενώ για τον Οικογενειακό Γιατρό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη και κανένα κονδύλι στον προϋπολογισμό.
  • Τη δυναμική προώθηση της πρόληψης και την εισαγωγή της πληροφορικής και της νέας τεχνολογίας παρουσίασε ως 3ο και 4ο - αντίστοιχα - άξονα ο υπουργός Υγείας.
  • Ως 5ο άξονα παρουσίασε την νέα πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό της Υγείας, αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις προσωπικού ως τις «πιο σημαντικές προκλήσεις». Ωστόσο, δεν έκανε καμιά αναφορά στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, που διασφαλίζουν μετά βίας 700 προσλήψεις για το 2007, τη στιγμή που επίκειται η συνταξιοδότηση 2.500 εργαζομένων στα νοσοκομεία και με κενές ήδη 25.000 οργανικές θέσεις. Ετσι τους άγριους περιορισμούς στις προσλήψεις τους αντιπαρήλθε με την πρόταση για τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις του νοσηλευτικού προσωπικού...
  • Ο 6ος άξονας αναφέρεται στη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας και της δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η «βιωσιμότητα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εξαρτάται από τη χρηματοδότηση», αλλά αποσιώπησε ότι αυτή η έσχατη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της άγριας εμπορευματοποίησης. Ετσι υποσχέθηκε «κανόνες στην οικονομική διαχείριση των μονάδων αποασυλοποίησης», προδιαγράφοντας δηλαδή απ' τη μια περικοπές και απ' την άλλη επιβάρυνση των ίδιων των ψυχικά αρρώστων και των ασφαλιστικών τους ταμείων.

  • Ο 7ος άξονας προβλέπει την προώθηση του εθελοντισμού και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ο 8ος άξονας την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
  • Ο 9ος άξονας είναι ύμνος στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Πρέπει να αποενοχοποιήσουμε τη σχέση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, είπε ο υπουργός. Οι ευθύνες είναι κυρίως της πολιτείας. Από εκεί ξεκινά το πρόβλημα και από εκεί θα αρχίσει η επίλυσή του». Τις ΣΔΙΤ - που θα διασφαλίζουν τετραπλάσια απόδοση των κεφαλαίων στην Υγεία απ' τη μέση απόδοση της ελληνικής οικονομίας - ο υπουργός τις δικαιολόγησε με «την εξάντληση των κονδυλίων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) και την απουσία ειδικού κεφαλαίου για την Υγεία από το Δ΄ ΚΠΣ».

Ο υπουργός ανακοίνωσε την ανέγερση με ΣΔΙΤ του Παιδιατρικού Θεσσαλονίκης, Ογκολογικού Θεσσαλονίκης και Γενικού Νοσοκομείου της Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.020 νοσοκομειακών κλινών. Στην ολοκλήρωση της μελέτης βρίσκεται η ανέγερση νοσοκομείου με ΣΔΙΤ στην Ανατολική Αττική, στο χώρο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου, που αναμένεται να κλείσει με την εφαρμογή της διαβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

  • Τέλος ο 10ος άξονας προβλέπει την προώθηση της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινωνία και οικονομία της Υγείας. Ετσι ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για τη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ