Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ «ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκληση για τους εργαζόμενους και η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου

Να αποσυρθεί το λεγόμενο «μίνι Ασφαλιστικό» νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται χτες στη Βουλή, απαίτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, ζητώντας να καταβληθούν άμεσα στο ΙΚΑ τα χρήματα που χρωστάνε οι μεγαλοοφειλέτες εργοδότες. Υπέρ του νομοθετήματος τάχτηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές. Αύριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η «επί της αρχής» συζήτησή του, ενώ συνολικά θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη με τη συζήτηση των τροπολογιών.

Για ένα νομοσχέδιο «αντιλαϊκό και αντιασφαλιστικό» που «καταδεικνύει την ταξικότητα της κυβερνητικής πολιτικής» μίλησε ο Τ. Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι δεν είναι αποσπασματικό, αλλά εντάσσεται στις συνολικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που βασίζονται στους διαδοχικούς νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στο θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς το ΙΚΑ. Οπως είπε, «η κυβέρνηση χαρίζει τα χρήματα των εργαζομένων στους κλέφτες», την ίδια ώρα που «λέτε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει». Συνέχισε, τονίζοντας ότι «εδώ υπάρχει το αδίκημα της υπεξαίρεσης και της κλοπής, όμως δεν είδαμε να πάει κανένας μέσα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τους ρυθμίζετε τα χρέη». Θύμισε μάλιστα ότι «σας ζητήσαμε να μας καταθέσετε τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών και περιμένουμε», τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται «για να μην πληρώσουν ποτέ», αφού η κυβέρνηση παραδέχεται ότι «θα εισπραχθεί μόλις το 13,5% των βεβαιωμένων οφειλών προς το ΙΚΑ».

Οσον αφορά στους ελέγχους που θα έπρεπε να γίνονται από το ΙΚΑ, ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε πως «δε θέλετε να φτιάξετε ελεγκτικούς μηχανισμούς», ενώ με βάση τον προϋπολογισμό του 2007 «θα συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ». Τέλος, αναφερόμενος στους εργαζόμενους μηχανικούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «θα μεγαλώσουν οι εισφορές και θα μειωθούν οι συντάξεις τους», ενώ ρυθμίζονται και τα χρέη των μεγαλοεργολάβων.

Κοροϊδεύει τους εργαζόμενους το ΠΑΣΟΚ

Στη συζήτηση παρενέβη χτες και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αξιοποίησε τη σκανδαλολογία, προκειμένου να αποκρύψει την ταύτιση του κόμματός του με τη ΝΔ στη λογική των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που προωθούνται. Ετσι, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιλύσει το θέμα του Ασφαλιστικού, αφού «ο υπουργός εμπλέκεται στο λεγόμενο σκάνδαλο των κουμπάρων» και έτσι «θα γίνει αντικείμενο πιέσεων ιδιωτικών συμφερόντων». Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις πολιτικές και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας με θράσος ότι «το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί δικαιώματα και όχι προνόμια για τους λίγους», ότι «σας παραδώσαμε το ΙΚΑ πλεονασματικό» και «την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων πενταπλάσια».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης, διευκρίνισε χτες αναφορικά με το άρθρο για τη συμμετοχή των εργαζομένων σε εμβόλια ότι αφορά «μόνον τα εμβόλια υψηλού κόστους» και στις περιπτώσεις «εμβολιασμού εκτός εθνικού προγράμματος», αφήνοντας στην ουσία απείραχτο το χαράτσι που ετοιμάζει στα λαϊκά στρώματα για προληπτική ιατρική. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η εισηγήτρια Ε. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζεται από... προχειρότητα και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις όπου «ο υγιής επιχειρηματίας αισθάνεται κορόιδο» (!). Το νομοθέτημα καταψήφισε και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Π. Λεβέντης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ