Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Βραβεία για τα καρτούν της χρονιάς

Βραβείο Πρώτο: Στον αστυνόμο Στ. Μπαλάσκα

Με αφορμή το βασανισμό του Κυπρίου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, το καρτούν Μπαλάσκας έκανε πάλι την εμφάνισή του, χωρίς να του το ζητήσει κανείς, σε όλα τα δελτία ειδήσεων, για να τοποθετηθεί πάνω στο αποτρόπαιο συμβάν. Με το γνωστό γλοιώδες γελάκι του και με φτηνό τρόπο, προσπάθησε να αμφισβητήσει τους οκτώ καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο γεγονός. Το καρτούν αγνοούσε ότι μετά τον ξυλοδαρμό ο Αυγουστίνος κρατήθηκε για πεντέμισι ώρες αιμόφυρτος στο τμήμα, όπου εδάρη ξανά. Ο Μπαλάσκας κατάφερε να επιπλεύσει, όπως εξάλλου όλοι οι φελλοί, στις συνεντεύξεις, παρά τα αρνητικά σχόλια γι' αυτές τις εμφανίσεις του. Από πού έλκει την καταγωγή του αυτός ο γιαλαντζί Κάλαχαν; Προφανώς, από το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς του, που τον προμηθεύει με αστυνομικές ταινίες. Μέσα στο πολτοποιημένο μυαλό του ταυτίζεται με τους ήρωες χαρίζοντας στο αστυνομικό σώμα ένα καρτούν. (Σχεδιαστής του καρτούν Μπαλάσκα είναι ο προδομένος από... θεό και μπάτσους εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης, ηθικός αυτουργός για το βασανισμό του Αυγουστίνου Δημητρίου.)

Βραβείο Δεύτερο: Στον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη

Για να φορά επιδέξια τα μεταξωτά βρακιά που του δώρισε η πολιτεία. Εκτοτε κυκλοφορεί ο άξιος ανάμεσα σε ανάξιους ψηφοφόρους που έχουν μεσάνυχτα από πολιτισμό και βρίσκονται εν παχυλή αμάθεια. Εχει δε να αντιμετωπίσει, εκτός των ψηφοφόρων, και τους καλλιτέχνες. Μέγα πρόβλημα. ενώ, με... τόσα που ζητούν από το υπουργείο, θα έπρεπε να τους δέρνουν με κάθε αφορμή. Χωρίς να σκοτίζονται για την ψυχική κατάσταση του υπουργού, διαρκώς απαιτούν - ποιοι; αυτοί που θα έπρεπε να βαδίζουν στη Μακαρία οδό δίχως σάβανο! (Σχεδιαστής του καρτούν Βουλγαράκη είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για ευνόητους λόγους.)

Βραβείο Τρίτο: Σε όλα τα καρτούν της Ιεράς Συνόδου

Οχι πως οι άγιοι ελεήμονες και φιλάνθρωποι έχουν ανάγκη βραβείων από εμάς τους παραβάτες, τους κηφήνες, τους υποκριτές, τους αχάριστους, που βρισκόμαστε ήδη μπροστά στο βάραθρο. Αντιθέτως, εμείς οι αδιάκριτοι, οι ασεβείς, τα «σεσηπότα» μέλη της κοινωνίας, επειδή έχουν πέσει πάνω μας όλες οι συμφορές (οι λύπες του Ιώβ, η μοίρα του Ιωνά, οι καταιγίδες της κολάσεως) διά της πράξης της βραβεύσεως προσβλέπουμε στην αναστολή των καταχρήσεων και στην οριστική επιστροφή μας στην ευεργέτιδα και κραταιά μητέρα Εκκλησία... (Σχεδιαστής των καρτούν της Ιεράς Συνόδου είναι ο Δημιουργός-Θεός.)

Βραβείο Τέταρτο: Από κοινού στους αδελφούς Καρατζαφέρη

Οταν η πνευματική πλατυποδία καταπιάνεται με την πολιτική και η δημοσιογραφία αγγίζει τα όρια του πορνό, ένα επώνυμο προκύπτει: Καρατζαφέρης! Λυπάμαι που ο Γεώργιος και ο Σπυρίδων δε γεννήθηκαν σιαμαίοι και αναγκάζεται το πανελλήνιο να τους θαυμάζει χωριστά. (Σχεδιάστρια των καρτούν Καρατζαφέρη, η Αγία Περπέτουα, προστάτις των αγρίων πιθήκων της Αυστραλίας.)

Βραβείο Πέμπτο: Στον Γιώργο Τράγκα, για τον θεατροποιημένο δημοσιογραφικό λόγο του

Πρόκειται για σταρ του εγχώριου λαϊκισμού. Το παιδί που το αδίκησε η Νέα Δημοκρατία και δεν το παίζουν οι φιλενάδες της. Εκτοτε ο Γιώργος, αφού έζησε μια σειρά σημαντικών αλλαγών (της βαφής στα μαλλιά του), φρέναρε στις ειδήσεις του «Αλφα». Από εκεί κάθε βράδυ ξετυλίγει το θεατρικό ταμπεραμέντο του, άλλοτε κλαίγοντας και άλλοτε φωνάζοντας κατά του κράτους της Δεξιάς. (Ο σχεδιαστής του καρτούν Τράγκα, αν και γνωστός, επιθυμεί να παραμείνει άγνωστος.)


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ