Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πολίτες μπορούν να αποτρέψουν το έγκλημα

Ανακοίνωση της  Συντονιστικής Επιτροπής  για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων  και την Ποιότητα Ζωής, με αφορμή τις πυρκαγιές και τον καύσωνα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες δεκαετίες, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της αλόγιστης ανθρώπινης επέμβασης στη φύση, μπορούν να έχουν λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, μόνο με μιαν άλλη πολιτική, που θα προστατεύει και θα αυξάνει τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, θα αναστέλλει την πυκνή δόμηση, θα περιορίζει τη χρήση του ΙΧ και θα ενισχύει τις δημόσιες μεταφορές.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής και καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν μια πολιτική σε αυτή την κατεύθυνση. Αν οι κυβερνώντες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έχουν υπερβεί τα όρια της αναλγησίας, η δύναμη των πολιτών μπορεί να σταματήσει το έγκλημα. Μπορεί να σώσει το άλσος Ριζάρη, το Πεδίο του Αρεως, το οικόπεδο πίσω από την αμερικανική πρεσβεία, το πάρκο Ελευθερίας, το Θων, τον κήπο του Γηροκομείου, την Αλεπότρυπα, τα άλση Βεΐκου και Γουδιού, τον Ιππόδρομο και όλους τους άλλους χώρους που καταπατιούνται ή κινδυνεύουν άμεσα από διάφορες εγκαταστάσεις, Ολυμπιακές και μη.

Οι σεισμοί και οι καύσωνες μας έδειξαν για άλλη μια φορά, με δραματικό τρόπο, τη ζωτική ανάγκη των πολιτών για ελεύθερους χώρους και πράσινο. Το μέλλον αυτής της πόλης και των παιδιών μας, δε δικαιολογεί καμιά επανάπαυση και αδιαφορία.

Οι πυρκαγιές των δασών που σημειώθηκαν σε τεράστια κλίμακα σε όλη τη χώρα, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, αλλά και της ενθάρρυνσης που δέχονται οι διάφοροι εμπρηστές και καταπατητές από τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει καταπατήσεις δασών και αυθαίρετα. Ηδη κυκλοφορούν καινούρια νομοσχέδια με αυτό το θέμα.

Η Επιτροπή διαπιστώνει επίσης τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα δασοπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών και την καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων. Καλεί τους αρμόδιους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την προστασία του πολυτιμότερου φυσικού κεφαλαίου της χώρας, να προχωρήσουν στην άμεση αναδάσωση των καμένων και να μην προωθήσουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο που νομιμοποιεί καταπατήσεις κι αυθαίρετα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ