Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιές σε 14 περιοχές

Τα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Κάλαμο
Τα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Κάλαμο
Σε έντεκα περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνεχίζονταν μέχρι χτες βράδυ οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ενώ άλλες τρεις σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, καταστρέφοντας δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Μάλιστα, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε χθες ότι έχει τεθεί σε Γενική Επιφυλακή, εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονταν.

Από την Κυριακή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, λόγω υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς. Ηδη όμως, τα πύρινα μέτωπα που κατέστρεφαν δασικές εκτάσεις ήταν πολλά, αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, πως η «επιφυλακή» του κρατικού μηχανισμού, που διατείνεται η κυβέρνηση κάθε φορά πως υπάρχει, δεν είναι παρά μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων εκ των υστέρων.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στον Κάλαμο Αττικής, καταστρέφοντας 400 και 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης, αντίστοιχα. Στην πυρκαγιά της Παρασκευής τραυματίστηκαν δύο δασοπυροσβέστες και κάηκαν τρία ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ το Σάββατο τραυματίστηκαν τέσσερις δασοπυροσβέστες και έξι ιδιώτες από ρίψη νερού αεροπλάνου ΚΑΝΑΝΤΕΡ και υπέστησαν υλικές ζημιές από τη φωτιά τέσσερα σπίτια.

Οι φωτιές στις περιοχές Λάιστα Ιωαννίνων - Περιβόλης Γρεβενών, Παναιτωλικό Αγρινίου, Λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας και Παναγιά Σπετσών συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο για πέμπτη μέρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στη Λάιστα βρίσκεται υπό έλεγχο εκτός από ένα μέτωπο και οι υπόλοιπες υπό έλεγχο.

Στην Αγιά Λαρίσης, η πυρκαγιά που άρχισε την Παρασκευή τέθηκε χθες υπό μερικό έλεγχο, αλλά, λόγω των ισχυρών ανέμων, υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά στη Ανω Ρεβενιά Ιωαννίνων που ξεκίνησε το Σάββατο.

Την Κυριακή, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στη θέση Κλέπα Αγρινίου, στον Αστακό Μεσολογγίου, στην Καρύταινα Μεγαλόπολης, στο Καπανδρίτι Κεφαλλονιάς και στην Κρέστενα Ηλείας, που το απόγευμα της Δευτέρας ήταν υπό μερικό έλεγχο. Επίσης, το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν τρεις νέες πυρκαγιές - μέχρι αργά χθες το απόγευμα βρίσκονταν σε εξέλιξη - στο Αχίλλειο Κέρκυρας, στον Προφήτη Ηλία Ευβοίας και πάλι στην Κεφαλλονιά στον Αγιο Γιώργη, όπου έχουν καεί ένα σπίτι και ένα ξωκλήσι.

Αν και εκτιμήσεις για το μέγεθος των νέων καταστροφών δεν υπάρχουν ακόμα, είναι σίγουρο ότι ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων που είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες το υπουργείο Γεωργίας θα αυξηθεί κατά πολύ. Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση, εκτός από τα όποια ελλιπή επί της ουσίας μέτρα, εξήγγειλε δεν έχει ακόμα λάβει αποφάσεις και δράσεις που θα προστατέψουν τα καμένα δάση από τις καταπατήσεις και θα ενισχύσουν πραγματικά τους πληγέντες πληθυσμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ