Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προαποφασισμένη ανατροπή

Αποσπάσματα από τη χτεσινή συνέντευξη της Μ. Λαμπρινού, υπεύθυνης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, στον «902 Αριστερά στα FM»

«Οι άξονες για τη λεγόμενη "μεταρρύθμιση του ΕΣΥ", κινούνται στην κατεύθυνση του ξεθεμελιώματος ακόμη και αυτών των ισχνών στηριγμάτων που είχε το σημερινό δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στο κεφάλαιο για νέες επενδύσεις στο χώρο της υγείας», τόνισε χτες η Μαρία Λαμπρινού, υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας -Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή της στον «902 Αριστερά στα FM».

Αναφερόμενη στον ισχυρισμό του υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου περί οριοθέτησης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η Μ. Λαμπρινού υπογράμμισε ότι υποκρύπτει «το άνοιγμα των νέων αγορών για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και συνοδεύεται από ταυτόχρονο χτύπημα σε ό,τι υπήρχε σήμερα στο δημόσιο σύστημα, το οποίο βέβαια φρόντισε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια να το απαξιώσει».

«Ολοι, πρόσθεσε, έχουμε ζήσει τις μεγάλες λίστες αναμονής για μια επίσκεψη ή μια επέμβαση. Ολοι ξέρουμε για τα φακελάκια, όπως και για όλο αυτό για το οποίο ο κόσμος έχει κατασταλάξει και λέει ότι αυτό το δημόσιο σύστημα δεν πάει άλλο και πως έχει απαξιωθεί. Αυτή την απαξίωση προώθησε η κυβέρνηση με σχέδιο, για να έρθει σήμερα και πατώντας πάνω στην αγανάκτηση που η ίδια έχει δημιουργήσει στο λαό, να τη χρησιμοποιήσει για να υποκλέψει και τη συναίνεσή του. Ερχεται να περάσει αυτή την ανατροπή ουσιαστικά του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κι όχι για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, κι ας βγαίνουν και λένε ότι είναι προς όφελος των εργαζομένων και ότι κάποια συμφέροντα θα αντιταχθούν μόνο και τίποτα άλλο».

Απαντώντας στην ερώτηση για το ποια συμφέροντα θίγονται, η Μ. Λαμπρινού είπε: «Βεβαίως και θίγονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των ανέργων και γενικότερα του λαού. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι θα βάλει περιορισμούς στα συμφέροντα των ισχυρών και των κεφαλαιοκρατών. Αντίθετα, σ' αυτούς τούς στρώνει το χαλί για να περάσουν. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ιδιωτικές κλινικές και τα Διαγνωστικά Κέντρα. Οι κανόνες που θέτουν, ουσιαστικά οδηγούν στο να επενδύσει με καλύτερους όρους το ιδιωτικό κεφάλαιο σε αυτό τον τομέα. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, κάτι δεν πάει καλά στο δημόσιο σύστημα υγείας ή αυτό που λέμε, έρχεται να συμπληρώσει το "παλιό ΕΣΥ", έρχεται να μεταρρυθμίσει ή να φτιάξει κάποιες κακές πλευρές του ΕΣΥ που είχαμε και δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Είναι πολιτική που από κοινού έχει αποφασιστεί στην ΕΕ και συζητείται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να ανοίξουν οι πύλες στις πολυεθνικές στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Μ. Λαμπρινού είπε: «Η κυβέρνηση προτάσσει τη συγκρότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) με τους πόρους υγείας των κυριότερων ασφαλιστικών οργανισμών. Αυτός ο οργανισμός θα αγοράζει - και εμμέσως θα πουλάει - υπηρεσίες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εχουμε μια σοβαρή τομή που γίνεται στον δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να λειτουργεί με ίδιους όρους όπως και ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό αυτόματα οδηγεί στην αύξηση του νοσηλίου δηλαδή θα αναγκαστεί και η εισφορά του εργαζόμενου να είναι παραπάνω προς το ταμείο αυτό για να ανταποκριθεί στο αυξημένο νοσήλιο και ταυτόχρονα - και αυτό επιδιώκουν - θα μειώσουν τις παροχές προς τους εργαζόμενους. Θα υπάρξει πλαφόν που θα του λένε ότι το δημόσιο σύστημα καλύπτει μέχρις εκεί που φτάνουν οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνεις. Μάλιστα σε αυτή την επιλογή φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ο προσωπικός γιατρός καθώς θα κληθεί να βάζει περιορισμούς στην πρόσβαση προς όλες τις υπηρεσίες υγείας».

Τέλος, αναφερόμενη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η Μ. Λαμπρινού είπε: «Αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση, είναι να αλλάξει τις ταμπέλες και εκεί που λέει σήμερα πολυιατρείο ΙΚΑ - ή κάποιο μικρό νοσοκομείο - θα μπει η πινακίδα με το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Δεν καλύπτουν οι υπάρχουσες υπηρεσίες των πολυιατρείων δηλαδή του ΙΚΑ και των μικρών νοσοκομείων που θα τα μετατρέψουν σε Κέντρα Υγείας, τις ανάγκες του πληθυσμού σήμερα για ΠΦΥ. Ετσι κι αυτό είναι ένα επιχείρημα της κυβέρνησης για δημαγωγία και όχι προς όφελος των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ