Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Χρονιά αντιλαϊκής επίθεσης και το 2007

Τον καινούριο χρόνο θα συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις» ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενώ θα προετοιμαστούν ...οι εκλογές και το νέο πακέτο ανατροπών σε Ασφαλιστικό και Παιδεία

Χρονιά έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης συνάμα και προετοιμασίας των εκλογών θα είναι το 2007 για την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για τις «μεγάλες» αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό.

Αν και ο πρωθυπουργός στη χτεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έκανε αναφορά δύο φορές «στις εκλογές του 2008», ωστόσο διάχυτοι ήταν οι προεκλογικοί τόνοι και διακηρύξεις, γεγονός που επηρεάζει και το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, ο Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να προσδιορίσει και το χαρακτήρα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης λέγοντας ότι «θα διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να ολοκληρώσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο». Ο υπουργός Οικονομίας δεν έκρυψε την αδημονία του για πρόωρες εκλογές εκτιμώντας ότι «ο πρώτος κύκλος των μεταρρυθμίσεων, με βάση τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει με το κυβερνητικό πρόγραμμα, ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της 4ετίας».

Προεκλογικού - ψηφοθηρικού χαρακτήρα ήταν και η εξαγγελία για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, δίχως όμως να γίνει συγκεκριμένος για τον τρόπο που θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα. Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» των «μεταρρυθμίσεων», πασχίζοντας, μάταια, να πείσει ότι «δεν είναι για τους λίγους» και μάλιστα ότι μέσω αυτών ήδη αντιμετωπίζονται τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η ανεργία!

«Το 2007 είναι χρονιά εντατικής, συγκροτημένης, στοχευμένης δουλιάς. Είναι χρονιά ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων και προετοιμασίας για πολλές άλλες», τόνισε, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε ένα μπαράζ «νέων δράσεων» την επόμενη χρονιά, οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή την προσφορά νέων κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο (νέος φορολογικός νόμος, νέος αναπτυξιακός, εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης, μεγάλα έργα μέσω ΣΔΙΤ, νέος νόμος για αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου), απελευθέρωση των αγορών (ενέργειας), νέες αποκρατικοποιήσεις (προτεραιότητα για ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τράπεζες). Παράλληλα, θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ και θα προχωρήσουν οι «στοχευμένες» αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας.

Ειδικά για τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος «για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους», αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος για το χρόνο κατάθεσης του εκτρωματικού νέου νόμου - πλαισίου. Επιχειρώντας να πείσει για την «αναγκαιότητά» του μίλησε για «απεγκλωβισμό των πανεπιστημίων μας από τη στασιμότητα και το συντηρητισμό του παρελθόντος», «αναβάθμιση και εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την παγκόσμια επανάσταση στη γνώση» και «αποτελεσματικότερη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή διαδικασία, την αγορά εργασίας και το μέλλον των αποφοίτων τους».

Για μετά τις εκλογές του 2008 τοποθέτησε τις «μεγάλες» ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στο όνομα της «εξασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος». Μέχρι τότε πρέπει να συνεχιστεί «ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος», με στόχο «τη σύνθεση απόψεων, εκτιμήσεων και προτάσεων, για τη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου πλαισίου ρυθμίσεων, που θα θεσπιστεί μετά τις εκλογές του 2008». Επίσης, μετά τις εκλογές του 2008 θα προχωρήσει η «μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας», ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και η αναθεώρηση του Συντάγματος που μεταξύ άλλων «εξασφαλίζει τις ανάγκες της αειφόρου ανάπτυξης» και «απελευθερώνει τη δύναμη της Παιδείας».

Η υπεράσπιση των «μεταρρυθμίσεων» αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της χτεσινής πρωθυπουργικής ομιλίας, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να τις νομιμοποιήσει και να τις δικαιολογήσει ως το μοναδικό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. «Η μεταρρυθμιστική στρατηγική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι για τους λίγους. Είναι ξεκάθαρο πού αποβλέπει και πού οδηγεί. Υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον», είπε, εννοώντας προφανώς ως συλλογικό συμφέρον το γενικότερο συμφέρον της άρχουσας τάξης. Και σε άλλο σημείο συμπλήρωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις ήταν - και είναι - αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της διαφθοράς, η γραφειοκρατία, η ακρίβεια, η ανεργία», και όποιος το πιστέψει...

Ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την παροχή ψήφου στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, ζητώντας από τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία ώστε να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Περισσότερες λεπτομέρειες είπε ότι θα δώσει σήμερα στην ομιλία του στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ