Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μια ύποπτη μεθόδευση

H ανακίνηση του θέματος της ψήφου των ομογενών του εξωτερικού από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, την περασμένη Πέμπτη, θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των γενικότερων επιδιώξεων του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του προέδρου του, στην πρόταση Καραμανλή για επιστολική, ή με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, ψήφο των ομογενών, που τάχτηκε υπέρ της προώθησης ψήφου των ομογενών, τονίζοντας μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ θα κατοχύρωνε το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους από τις εκλογές του 2008, αν ήταν στην κυβέρνηση, και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές», αποδεικνύει τη συμπαιγνία των εταίρων του δικομματισμού στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κοινός στόχος τους είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής ψήφων, με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν (και να αλλοιώνουν) το εκλογικό αποτέλεσμα. Με ψήφο ανθρώπων που όχι μόνο δε ζουν την πολιτική ζωή της χώρας αλλά δεν έχουν στοιχειώδη επαφή με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο θα συνδιαμορφώνουν δε θα έχει καμιά συνέπεια στους ίδιους. Η συμμετοχή τους στις εκλογές επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και σε άλλους παράγοντες και μηχανισμούς, είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό, να παρεμβαίνουν και να διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο που υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις όπου το κρίσιμο μέγεθος που κρίνει το αποτέλεσμα είναι μερικές χιλιάδες ψήφοι.

Βεβαίως, το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών είναι κατοχυρωμένο από κάθε άποψη. Ο λόγος γίνεται για το πού θα ασκούν αυτό το δικαίωμα. Στην Ελλάδα, ή στον τόπο που ζουν και εργάζονται, εκτός Ελλάδας; Αν για τους Ελληνες εργαζόμενους που ζουν στην Ελλάδα υπάρχει ένα σοβαρότατο έλλειμμα στην ενημέρωσή τους για τις πολιτικές εξελίξεις και για τις θέσεις των δυνάμεων που αντιστρατεύονται την κυρίαρχη πολιτική, και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, γι' αυτούς που ζουν εκτός Ελλάδας το έλλειμμα αυτό πολλαπλασιάζεται. Στη «μαύρη τρύπα» της ενημέρωσης και της διαστρέβλωσης προστίθενται οι μηχανισμοί της χειραγώγησης, κρατικοί και μη, οι οποίοι λειτουργούν πολλές φορές ως μηχανισμοί εκμαυλισμού και εκβιασμού. Αυτούς τους μηχανισμούς τους γνωρίζουν πολύ καλά οι μετανάστες. Τέτοιες προτάσεις, λοιπόν, δε διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Σχετικά με το θέμα της επιστολικής ψήφου είναι εν εξελίξει μια διεθνής συζήτηση, κυρίως ως προς τη χρησιμοποίησή της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ή τους μηχανισμούς γενικότερα. Υπενθυμίζουμε τη συζήτηση με αφορμή τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το 2000, όπου με τις αμφιλεγόμενες επιστολικές ψήφους στήθηκε το δικαστικό πραξικόπημα για την ανάδειξη του Μπους στην Προεδρία.

Η απάντηση στην υποβολιμαία πρωτοβουλία της κυβέρνησης (με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ) είναι η ενίσχυση του δικαιώματος της ψήφου για τους Ελληνες μετανάστες και η διευκόλυνση για την άμεση συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος αυτού είναι και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για τις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ