Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τοπικά Σύμφωνα και για τους γιατρούς

Στόχος, η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους διαφορετικών περιοχών, υπογραμμίζουν στελέχη του ΠΑΜΕ

Το διαβόητο διάλογο για την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και στους γιατρούς εγκαινίασε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τέθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα και μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Θετική είναι η θέση του υπουργείου στο να ανοίξει ο διάλογος για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, καθώς και για τη θεσμοθέτηση της χορήγησης αδειών άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, απ' τους οικείους ιατρικούς συλλόγους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρη Ρηγάκη, το περιεχόμενο αυτών των Συμφώνων έρχονται - με βάση και την εμπειρία της ΕΕ - να αναπληρώσουν την έλλειψη Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του κράτους. Επίσης, υποστήριξε ότι θα είναι συμβάσεις π.χ. μεταξύ του ΙΣΑ και Ταμείων, όπως το ΤΕΒΕ.

Στελέχη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, επεσήμαναν ότι «το δίκαιο αίτημα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών για ικανοποιητικές αμοιβές δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τα λεγόμενα "τοπικά σύμφωνα" που θα υπογράφουν οι ιατρικοί σύλλογοι με τα Ταμεία. Και αυτό γιατί:

1. Ο κρατικός προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Το έλλειμμα του ΙΚΑ θα φθάσει το 2007 τα 940 εκατ. ευρώ. Ετσι, στο βαθμό που το κράτος δεν αναλαμβάνει την επαρκή χρηματοδότησή τους δεν μπορεί να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές αμοιβές.

2. Τα "τοπικά σύμφωνα" οξύνουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους διαφορετικών περιοχών με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές αμοιβές πιθανά για την ίδια ιατρική πράξη.

3. Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης προωθούνται πάνω στο έδαφος όξυνσης του ανταγωνισμού των μεγάλων επιχειρήσεων της Υγείας, ένταση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, και συνεπώς για ακόμα μια φορά, οι αυτοαπασχολούμενοι μέσω των κλειστών προϋπολογισμών ή άλλων τρόπων αμοιβής θα βρεθούν με μη ικανοποιητικές αμοιβές.

4. Η ικανοποίηση των αιτημάτων των αυτοαπασχολούμενων γιατρών μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα εξασφαλίζει την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ