Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Βέτο» για το πολυεθνικό εμπορικό κέντρο

Τα ΔΣ των Ομοσπονδιών ΕΒΕ Ιωαννίνων και ΒΔ Ελλάδας καλούν το Νομαρχιακό Συμβούλιο της περιοχής να απορρίψει τη σχετική αίτηση χορήγησης άδειας για την κατασκευή του εμπορικού κολοσσού στα Γιάννενα

Την απόρριψη της αίτησης - χορήγησης άδειας στην πολυεθνική κατασκευαστική εταιρεία ΕΜΑΑΡ από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου εμπορικού κολοσσού έκτασης 46.000 τ.μ. στο Δήμο Αγίου Δημητρίου στα Γιάννενα, ζητούν τα ΔΣ της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, καθώς και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ). Υποστηρίζοντας την πρότασή τους, σημειώνουν πως στο εν λόγω εμπορικό μεγαθήριο θα εγκατασταθούν και θα δραστηριοποιηθούν γνωστές πολυεθνικές, με πολύμορφες και πολύπλευρες συνέπειες που συνθλίβουν μεταξύ άλλων τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής, οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό και αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες, σμπαραλιάζοντας τα εργασιακά δικαιώματα και προωθώντας τη μερική απασχόληση.

Την εύλογη και δικαιολογημένη ανησυχία των ΕΒΕ για τη δημιουργία ενός τέτοιου εμπορικού κέντρου, δε φαίνεται να συμμερίζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η στάση του Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη (ΝΔ). Σε πρόσφατη συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, ο Α. Καχριμάνης, είχε δηλώσει πως θα εισηγηθεί την έγκριση της δημιουργίας αυτού του πολυεθνικού κολοσσού κάνοντας λόγο μάλιστα μεταξύ άλλων για ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής. Στην ουσία, δηλαδή, επικρότησε τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αναπτύσσουν και ενισχύουν τα κέρδη των πολυεθνικών και οδηγούν στον αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σαφή δείγματα της πρεμούρας να υλοποιηθεί αυτή αντιλαϊκή πολιτική με τις λιγότερες αντιδράσεις, αποτελεί το γεγονός ότι η αίτηση έγκρισης της σχετικής άδειας θα συζητηθεί σήμερα το βράδυ, σε μια περίοδο δηλαδή όπου οι επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμποροι προσπαθούν να τονώσουν κάπως τα εισοδήματά τους λόγω των εορτών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΔΣ της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, ο πρόεδρος Δημήτρης Τασιούλας κατήγγειλε τη στάση του νομάρχη και κάλεσε τους ΕΒΕ αλλά και άλλους φορείς να πάρουν θέση και να συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση, ώστε με τη μαζική συμμετοχή να αποτραπούν οι παραπάνω σχεδιασμοί, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Το ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ σε ανακοίνωσή του εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση στο να δοθεί η παραπάνω έγκριση, καθώς θα οξύνει παραπέρα τις ήδη τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που βιώνει ο Νομός Ιωαννίνων και η ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Επισημαίνει ότι η εγκαθίδρυση τέτοιου είδους μονάδων πέρα από τις επιπτώσεις στο χώρο των ΕΒΕ και των εμπόρων διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα, αποτελούν θερμοκήπιο για την εκμετάλλευση των καταναλωτών, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και νεκρώνουν την τοπική παραγωγή και τη βιοτεχνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ