Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΤΑ
Τιμές ... φλούδας στα εσπεριδοειδή

Με 9 - 12 λεπτά αναγκάζονται να πωλούν την παραγωγή τους οι αγρότες

Σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής και μακριά από την κάλυψη ακόμη και των βασικών αναγκών τους εξαναγκάζονται να πουλήσουν τη σοδειά τους στους μεγαλεμπόρους οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών στην Αρτα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται παραπέρα τα εισοδήματά τους και να επιταχύνεται το ξεκλήρισμά τους.

Συγκεκριμένα, οι τιμές ...«φλούδας» για τα επιτραπέζια πορτοκάλια κυμαίνονται για τις «ναβαλίνες» και τα «μέρλιν» στα 12 και 9 λεπτά το κιλό αντίστοιχα, οι οποίες ακολουθούν πτωτική τάση από 1 έως και 3 λεπτά των αρχικών τιμών διάθεσης.

Η δε παραγωγή των μανταρινιών (κλημεντίνης) είναι στα αζήτητα λόγω, μεταξύ άλλων, και των φθηνών εισαγωγών από την Ισπανία με τις τιμές να παρουσιάζουν πτώση κατά 15 λεπτά (από 25 στα 10 λεπτά το κιλό).

Για, δε, τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια η τιμή φτάνει στα 13 λεπτά το κιλό (μαζί με την επιδότηση μεταποίησης), αλλά και αυτή είναι πλασματική, καθώς αν αφαιρεθεί το κόστος παραγωγής (κόψιμο, συλλογή, μεταφορά) η τελική τιμή είναι η μισή της αρχικής.

Φυσικά, η παραπάνω κατάσταση δεν είναι η πρωτόγνωρη. Το σοβαρό πλήγμα στην τιμή διάθεσης των εσπεριδοειδών με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των παραγωγών και τον εξοβελισμό από τις καλλιέργειές τους αποτελεί τη βήμα προς βήμα εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και την υλοποίησή της στη χώρα μας από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Μια πολιτική που στα πλαίσια της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» ευνοεί και τροφοδοτεί την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων σε βάρος των παραγωγών, οι οποίοι είναι έρμαιο σε εκβιαστικές μεθόδους και πρακτικές που απορρέουν από αυτήν την αντιαγροτική πολιτική η οποία συρρικνώνει τα εισοδήματά τους.

Αυτήν την αντιαγροτική πολιτική που επιταχύνει τον αφανισμό τους καλούνται και οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αρτας να αντιπαλέψουν. Συντονίζοντας τη δράση τους με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για την απορρόφηση και διάθεση των προϊόντων στα πλαίσια μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής που θα ενισχύει το αγροτικό εισόδημα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των παραγωγών δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα φθηνά, προσιτά και υγιεινά. Αναδεικνύεται η ανάγκη κοινής πάλης για παραγωγικούς συνεταιρισμούς στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ