Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Αντίθετο στην επιδότηση νέων επιχειρήσεων

Η αύξηση των κερδών στον τουριστικό τομέα προσελκύει νέους «παίκτες» και αναμένεται να οδηγήσει σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ «παλιών» και «νέων» επιχειρηματικών σχημάτων! Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Φωκάς, στη χτεσινή τελευταία για το έτος συνεδρίαση του ΔΣ, χαρακτήρισε «καλή χρονιά» το 2006, καθώς σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 10% και αύξηση των εσόδων. Το αποτέλεσμα ήταν να πετύχουν οι ξενοδόχοι μέση αύξηση τιμών για το 2007 πάνω από 5%.

Αυτή ακριβώς η θετική εξέλιξη (οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την τουριστική προβολή της χώρας, με χρήματα από την παράδοση των δημόσιων τουριστικών υποδομών στους ιδιώτες), φαίνεται ότι οδηγεί σε έναν επιχειρηματικό «πόλεμο». Ετσι, οι ξενοδόχοι εναντιώνονται στις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις που προβλέπονται από τον «αναπτυξιακό» νόμο για τη δημιουργία νέων, πολυτελών (πέντε αστέρων) ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και στα σχέδια για επέκταση των επιδοτήσεων. «Το ενδεχόμενο δε, να δοθεί η δυνατότητα επιδοτούμενων ξενοδοχείων και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι ολέθριο, καθώς ήδη και οι δυο περιοχές προσέλκυσαν και προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον, δημιουργούνται συνεχώς νέα ξενοδοχεία και, αν δεν αυξηθεί η ζήτηση, θα οδηγηθούμε σε ανελέητο πόλεμο τιμών», επισήμανε ο Γ. Φωκάς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο προσπαθεί να εμποδίσει τις επιδοτήσεις των νέων μονάδων και να διευκολύνει ταυτόχρονα την υπαγωγή των μελών του στα προγράμματα ενισχύσεων, προκειμένου το κόστος εισόδου στην αγορά των νέων επιχειρηματικών σχημάτων να κριθεί ασύμφορο! Η θέση αυτή συνοδεύεται από παρατηρήσεις για την έλλειψη υποδομών στις κορεσμένες περιοχές, κάτι που μάλλον δεν απασχολεί σοβαρά τους υφιστάμενους ξενοδόχους, όταν πρόκειται για δικές τους επεκτάσεις και νέες μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ