Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Διάσταση Ρωσίας - Βουλγαρίας

Επιβεβαιώθηκε χτες και από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, η ύπαρξη διαφορών μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, που έχει σαν αποτέλεσμα να απομακρύνεται χρονικά η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η ακύρωση ή το «πάγωμα» του εγχειρήματος. Αναφερόμενος στις συναντήσεις που έγιναν στις 13 και 19 Δεκέμβρη στη Μόσχα και τη Σόφια, αντίστοιχα, ο υπουργός δήλωσε χτες ότι «παραμένουν, σε κάποια σημεία, διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, για τη διευθέτηση των οποίων θα συνεργαστούν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών».

Ωστόσο, είναι φανερό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς ο Δ. Σιούφας χρησιμοποίησε τη φράση «μπορούμε να ελπίζουμε», σχετικά με την «οριστικοποίηση του κειμένου της Διακρατικής Συμφωνίας και στην υπογραφή της μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βουλγαρικών εφημερίδων, τις προηγούμενες μέρες η Βουλγαρία εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στον αγωγό και συνομιλεί γι' αυτό με την αμερικανική «Σέβρον» και μια εταιρεία του Καζαχστάν. Αλλά η κυριότερη αντίθεση φαίνεται να έχει να κάνει με την απαίτηση της Ρωσίας να ελέγχει το 51%, κάτι με το οποίο έχουν πρόβλημα και οι ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζονται από τη μια να στηρίζουν τη δημιουργία του αγωγού και από την άλλη φέρονται ως οι κύριες υπεύθυνες για τα εμπόδια που θέτουν οι Βούλγαροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ