Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2006
Μακρύς και περίπλοκος δρόμος για τους λαούς

Δυσκολεύονται πια οι ΗΠΑ να πετούν τα «σκουπίδια τους στην αυλή τους», όπως θέλουν τη Λατινική Αμερική.

Ο λόγος είναι το λατινοαμερικανικό «γαϊτανάκι» εναντίωσης στις ΗΠΑ. Ενα «γαϊτανάκι», με τη συμμετοχή χωρών, που, μέσω πολύμορφων και πολύπλοκων διαδικασιών, μεταξύ αυτών και των εκλογών, δηλώνουν πως θέλουν να βαδίσουν διαφορετικά απ' ό,τι έως χθες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν τόσο στο εσωτερικό των χωρών τους, όσο και στο διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, μερικές εξ αυτών υιοθετούν αντιιμπεριαλιστική στάση, όπως η Βενεζουέλα και η Βολιβία, γεγονός που εξανάγκασε τον Τζορτζ Ου. Μπους να κάνει λόγο για «διάβρωση της Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα, η προεδρική αλλαγή στο Εκουαδόρ, με τον Ραφαέλ Κορέα, μπορεί να ενισχύσει το μπλοκ των χωρών που αντιστέκονται στους Αμερικάνους. Επίσης, η εκλογή του ηγέτη των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, στη Νικαράγουα επιδρά στην αλλαγή σκηνικού. Το Μεξικό των 100 και πλέον εκατομμυρίων επίσης βρίσκεται σε αναβρασμό και σε αναμονή ανακατατάξεων.

Συνεχίστηκε και τη χρονιά που φεύγει και ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία που αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς και με τη συμβολή της σοσιαλιστικής Κούβας, σε προγράμματα Παιδείας και Υγείας. Σε οικονομικό επίπεδο και ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ενέργειας, υπάρχει επίσης έντονη κινητικότητα με διάφορες μορφές περιφερειακών συνεργασιών, που φυσικά λειτουργούν σε καπιταλιστική βάση, ωστόσο εμφανίζονται ως αντίβαρο στα βορειοαμερικάνικα σχέδια. Μία συνεργασία που προωθήθηκε ακόμη περισσότερο στις αρχές Μάρτη του 2006, που υπεγράφη από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα η συμφωνία για τη δημιουργία του Gasur. Πρόκειται για τον τεράστιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα έχει μήκος 8.000 χιλιόμετρα, θα κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2013. Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει έως και 150 εκατ. κυβικά μέτρα αέριο τη μέρα, επτά συνολικά κράτη. Στην κοινοπραξία, μάλιστα, ενδέχεται να συμμετάσχει και η Βολιβία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή και ίσως και το Εκουαδόρ. Εξάλλου, ο Ραφαέλ Κορέα από τις πρώτες του δηλώσεις έδωσε ανάλογο στίγμα.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, αναθερμάνθηκαν και οι συζητήσεις για τη Νοτιοαμερικανική Κοινή Αγορά, το Mercosur, που ήδη μεγάλωσε με τη συμμετοχή της Βενεζουέλας και έχει, επίσης, μέλη την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη. Βεβαίως, σαν αντίβαρο στην επιδίωξη των ΗΠΑ για ενιαία Κοινή Αγορά Βόρειας και Νότιας Αμερικής υπό την ηγεμονία τους. Τι αποτελέσματα θα έχει; Θα φανούν στην πορεία, γιατί ο δρόμος για τους λαούς είναι ακόμη μακρύς και περίπλοκος. Η σημερινή συνοπτική ανασκόπηση επιχειρεί να φωτίσει πλευρές αυτού του νέου κλίματος που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική, με πιο τρανταχτή ίσως εξαίρεση του κανόνα την περίπτωση της Κολομβίας, όπου έχει επικρατήσει το αυταρχικό, πιστό στις ΗΠΑ, καθεστώς του Αλβάρο Ουρίμπε. Η πραγματικότητα αυτή μπορεί υπό προϋποθέσεις, κυρίως με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του οργανωμένου ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος, να οδηγήσει σε πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ