Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Καινούριος βηματισμός

Οι λαϊκές δυνάμεις στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες

Associated Press

Οι λαϊκές δυνάμεις στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες
Ακριβώς ένα χρόνο πριν το «παραλήρημα» του διεθνούς Τύπου δεν έλεγε να σταματήσει... Αιτία ο Εβο Μοράλες Αϊμα, που το Δεκέμβρη του 2005 εξελέγη πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με ποσοστό 54%. «Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε την ιστορία μας» είχε δηλώσει στη διάρκεια της ορκωμοσίας του.

Πρώτη Μάη, όχι μία τυχαία ημερομηνία, αλλά και μετά από τριήμερη επίσκεψη στην Κούβα, όπου υπέγραψε από κοινού με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και τον ηγέτη της Κούβας την είσοδό της στην ALBA, ανακοίνωσε την εθνικοποίηση των φυσικών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της Βολιβίας, καλώντας Ισπανούς, Γάλλους, Βρετανούς, Ολλανδούς και Βραζιλιάνους να διαπραγματευτούν εκ νέου τα συμβόλαιά τους. Επιπλέον, εντός του 2006 προχώρησε και σε αγροτική μεταρρύθμιση και έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει και στην εθνικοποίηση των ορυχείων της χώρας του.

Συνάμα το έργο της Συντακτικής Συνέλευσης, που στόχο έχει την αλλαγή της φυσιογνωμίας και των δομών της χώρας, παρά τις δυσκολίες και τις οξύτατες αντιδράσεις εκ μέρους της ολιγαρχίας, που απειλούν ακόμη και με απόσχιση των νότιων πλούσιων επαρχιών - μεταξύ αυτών και της Σάντα Κρους, της αποκαλούμενης οικονομικής πρωτεύουσας - συνεχίζεται. Χάρη στους πολύμορφους λαϊκούς αγώνες, που οδήγησαν και τον Εβο Μοράλες στην προεδρία, η πορεία των αλλαγών είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το τι βάθος θα αποκτήσουν είναι ζήτημα που θα φανεί στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ