Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΕΝ ΓΙΑ ΠΟΝΤΟΠΟΡΑ
Βιομηχανία ευνοϊκών εγκριτικών πράξεων

Μετά την εταιρεία «ΜΙΝΕΡΒΑ», σε είκοσι ακόμα πλοία μειώνεται η οργανική σύνθεση και ανοίγει ο δρόμος για εισφοροαπαλλαγές

Με ταχύτατο ρυθμό συνεχίζεται ο αποδεκατισμός των Ελλήνων ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα από τα ποντοπόρα πλοία και η παράλληλη απαλλαγή των εφοπλιστών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΝΑΤ. Μετά την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκέμβρη για τη μείωση της οργανικής σύνθεσης του νεότευκτου πλοίου της εταιρείας «ΜΙΝΕΡΒΑ» (το θέμα παρουσιάστηκε στο χθεσινό φύλλο του «Ρ»), με βάση το νόμο 2687/53 των εγκριτικών πράξεων, όπως αποκαλύπτεται, έχουν εκδοθεί άλλες τέσσερις υπουργικές αποφάσεις στις 28 και 29 Δεκέμβρη που αφορούν στη μείωση της οργανικής σύνθεσης 20 συνολικά ποντοπόρων πλοίων!

Ειδικότερα, οι υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1877 και 1878 στις 28 Δεκέμβρη αφορούν 8 και 9 πλοία, αντίστοιχα, του εφοπλιστή Λικιαρδόπουλου, ενώ οι αποφάσεις που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1882 και 1899 στις 29 Δεκέμβρη αφορούν, η πρώτη δύο νεότευκτα πλοία των εταιρειών «Fortune» και «Faith Triumph SA» και η δεύτερη ένα επίσης νεότευκτο πλοίο της εταιρείας «Euronav N.V». Σε αυτές τις 4 εγκριτικές πράξεις, ο αριθμός του πληρώματος των Ελλήνων καθορίζεται σε 10 ναυτεργάτες, δηλαδή δε διαφέρει από παλιότερες υπουργικές Αποφάσεις εγκριτικών πράξεων. Ωστόσο, στις παραγράφους που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εφοπλιστών, με φράσεις του τύπου «όπου αυτές προβλέπονται» και άλλες, προετοιμάζεται το έδαφος για την απαλλαγή τους.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτός ο αριθμός των 10 περίπου Ελλήνων ναυτεργατών που προβλέπουν οι 4 εγκριτικές πράξεις για τα 20 πλοία είναι επισφαλής, αφού η υπουργική απόφαση για το πλοίο της εταιρείας «ΜΙΝΕΡΒΑ», η οποία προβλέπει 6 Ελληνες ναυτεργάτες, δημιουργεί «νομικό προηγούμενο» και μπορεί ανά πάσα ώρα να εφαρμοστεί, μόλις τεθεί σχετική αίτηση «για τροποποίηση της εγκριτικής πράξης» από εφοπλιστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ