Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Πάλευε για το μεροκάματο στα εξήντα του χρόνια...

Συνέχιζε να δουλεύει, όταν θα έπρεπε ήδη να ζει με τη σύνταξή του. Σοβαρός τραυματισμός εργάτη και στη Θήβα

Ενας ακόμα οικοδόμος καταγράφηκε στη μακρά λίστα των δολοφονημένων στους τόπους δουλιάς...
Ενας ακόμα οικοδόμος καταγράφηκε στη μακρά λίστα των δολοφονημένων στους τόπους δουλιάς...
Καρφωμένο στα κάγκελα της αυλής ενός σπιτιού στο κέντρο της Ελευσίνας κατέληξε χθες το πρωί το σώμα του 60χρονου οικοδόμου Δημήτρη Μάστορα, ύστερα από πτώση την ώρα της δουλιάς. Αντί να απολαμβάνει τη σύνταξή του, ήταν αναγκασμένος να παλεύει ακόμα στις οικοδομές για να τα βγάλει πέρα.

Ο Δημήτρης Μάστορας, στις 8 το πρωί, ενώ έκανε εργασίες (μερεμέτια) στο δεύτερο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής, έπεσε στο κενό και καρφώθηκε στα κάγκελα του κήπου που ήταν ακριβώς από κάτω, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο. Ο 60χρονος έκανε μόνος του εργασίες στην οικοδομή, με αποτέλεσμα το δυστύχημα να γίνει αντιληπτό από γείτονες οι οποίοι και κάλεσαν την αστυνομία και ταυτόχρονα έγινε γνωστό σε συνδικαλιστές της περιοχής που έφτασαν στο χώρο. Η Αστυνομία συνέλαβε την κόρη του ιδιοκτήτη της οικοδομής.

Τέταρτος νεκρός σε 16 μέρες

Ο 60χρονος είναι ο τέταρτος νεκρός στους χώρους δουλιάς μέσα στις πρώτες 15 μέρες του νέου χρόνου, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ», ενώ τον προηγούμενο χρόνο η εργατική τάξη θρήνησε 125 νεκρούς. Πλήρωσε και αυτός με τη ζωή του την αντεργατική αντιασφαλιστική πολιτική, που θέλει τους εργαζόμενους να πεθαίνουν κυριολεκτικά πάνω στις σκαλωσιές, στα γιαπιά και τα εργοτάξια, είτε για να μαζέψουν τα ένσημα για τη συνταξιοδότηση, είτε για να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξη που παίρνει η συντριπτική τους πλειοψηφία.

Ο θάνατός του επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να βάλουν φρένο στα σχέδια που απεργάζεται το κεφάλαιο και τα κόμματά του για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για μείωση των συντάξεων, για το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Παράλληλα με την πάλη για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς.

Σοβαρός τραυματισμός στο «ΜΟΡΝΟ»

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή και στη βιομηχανία πλαστικών «ΜΟΡΝΟΣ» (του Ομίλου Φιλίππου), η οποία απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους και έχει την έδρα της στην περιοχή της Θήβας. Ο 44χρονος Γιώργος Αϊβαλιώτης, ο οποίος δουλεύει εδώ και 20 χρόνια στο εργοστάσιο, τραυματίστηκε όταν το χέρι του - απ' τα δάχτυλα μέχρι τον ώμο - πιάστηκε σε μηχάνημα. Ο εργαζόμενος αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Θηβών και στη συνέχεια διακομίστηκε στο ΚΑΤ όπου νοσηλευόταν μέχρι χτες το βράδυ.

Πρόκειται για το τρίτο «ατύχημα» που γίνεται απ' την αρχή της χρονιάς στο «ΜΟΡΝΟ», ενώ πέρυσι οι εργαζόμενοι μετρούσαν ένα «ατύχημα» κάθε 8 μέρες και συνολικά 30 στη διάρκεια της χρονιάς. Σ' ένα απ' αυτά, το Μάρτη του 2006, είχε συνθλιβεί το χέρι ενός ακόμα εργάτη, του Αγγελου Θαλασσινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΕΠΕ Λιβαδειάς αναγκάστηκε να ζητήσει από την εταιρεία την αναθεώρηση του επαγγελματικού κινδύνου (η εργοδοσία έχει την υποχρέωση να καταθέτει γραπτά τους κινδύνους που υπάρχουν σ' έναν τόπο δουλιάς για τους εργαζόμενους), κάτι για το οποίο, ωστόσο, δεν έκανε έλεγχο, ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ακόμα, δεν έχει συνταχθεί το σχετικό έγγραφο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 6ο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε 2,5 μήνες! (2024-05-21 00:00:00.0)
Πέθανε για το μεροκάματο στα 75 του χρόνια (2009-01-23 00:00:00.0)
Ο θάνατος 75χρονου οικοδόμου... (2009-01-23 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία προς το 21ο Συνέδριο (2007-01-21 00:00:00.0)
Τέσσερις εργάτες νεκροί (2004-07-21 00:00:00.0)
Νεκρός στα 28! (2004-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ