Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Πολιορκείται από δυνάμει... συμμάχους

Με οξύτητα αντέδρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, στην αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου (στην εκπομπή «Η άλλη όψη» της ΝΕΤ), πως τα δύο κόμματα θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συνεργαστούν, δηλώνοντας πως «οι σκέψεις για το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας, ανήκουν μόνο στο χώρο της φαντασίας».

Στελέχη του ΣΥΝ σχολίαζαν χτες πως δεν κατανοούν την απολυτότητα αυτής της δήλωσης του προέδρου του κόμματος, καθώς ο Π. Ευθυμίου δεν είπε κάτι διαφορετικό απ' αυτά που λέει και ο Συνασπισμός. Οτι δηλαδή υπάρχει έδαφος για συνεργασία, αλλά όχι κατευθείαν εκλογική, αφού «κανείς δε θα δει θετικά μια τέτοια εξέλιξη, χωρίς να έχει προηγηθεί μια προγραμματική σύγκλιση και μια διπλή επεξεργασία».

Αρκετοί στην Κουμουνδούρου ερμήνευσαν την αντίδραση του Αλ. Αλαβάνου σαν προσπάθεια να μην ανοίξει άλλα μέτωπα σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι ζυμώσεις με τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και διερευνάται η δυνατότητα κοινής καθόδου στις εκλογές. Επ' αυτού μάλιστα υπήρξαν και εξελίξεις, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο συνεδρίασε η Συντονιστική Πολιτική Επιτροπή της ΑΚΟΑ και αποφάσισε να προτείνει στις υπόλοιπες μια δέσμη εφτά αξόνων - προϋποθέσεων για την ευόδωση της συνεργασίας. Ανάμεσά τους, την αλλαγή του τίτλου (αντί Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Συνεργασία ή Συσπείρωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς), συλλογική και αντιπροσωπευτική επιλογή υποψηφίων, βαθιά ανανέωση των υποψηφίων, πλουραλιστική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και μάλιστα σε ποσοστά που θα εκφράζουν όλο το φάσμα των δυνάμεων που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, αλλά και λήψη μέτρων όπως η ποσόστωση, η εναλλαγή κ.ά., πλουραλιστική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ κλπ.

Στο Συνασπισμό όμως απορρίπτουν ασυζητητί αρκετές απ' αυτές τις προτάσεις, όπως την αλλαγή της ονομασίας του σχήματος. Στο επιχείρημα των συμμάχων τους πως με το νέο εκλογικό νόμο θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΝ και συνεπώς υπάρχει περιθώριο πριμοδότησης στελεχών από άλλες συνιστώσες, στελέχη του ΣΥΝ απαντούν πως τους είναι αδύνατον να ελέγξουν και να κατευθύνουν σταυροδοσία και δε συζητούν φυσικά καθόλου το ενδεχόμενο της παραίτησης εκλεγμένων υπέρ τρίτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ