Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο καθείς εφ' ω ετάχθη

Το ζήτημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στο πεδίο της ταξικής πάλης. Το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστικές του δυνάμεις στα δημόσια νοσοκομεία, με συνέπεια και από την πρώτη στιγμή, αντιπάλεψαν την εφαρμογή του ΠΔ 76/2005, που ρυθμίζει ζητήματα του χρόνου εργασίας των γιατρών σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είπαν χωρίς περιστροφές στους εργαζόμενους ότι το συγκεκριμένο ΠΔ και η οδηγία που μεταφέρει στο εθνικό Δίκαιο χτυπάει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και έχει ως κεντρικό στόχο τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε τετράμηνη βάση για τους ειδικευμένους γιατρούς και σε ετήσια για τους ειδικευόμενους.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους (ο «Ρ» βρίθει από σχετικά δημοσιεύματα) ότι η οδηγία και το Προεδρικό Διάταγμα αποσκοπούν στην ελαστική εργασία, στη φτηνότερη εργατική δύναμη, υπολογίζοντας το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν και θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο στη συνέχεια ως επιχειρήσεις με κριτήριο το κέρδος. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η βάση του διεκδικητικού αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλη από το σταθερό ημερήσιο και βδομαδιάτικο χρόνο εργασίας, το 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα. Αυτό απαντά στο χάλι του σημερινού ωραρίου και των εφημεριών.

Αυτήν τη θέση υπερασπίστηκε αταλάντευτα το ΚΚΕ και στη Βουλή. Εχοντας καθαρό ότι η κυβέρνηση προχωράει στην αναστολή της εφαρμογής του ΠΔ για να κερδίσει χρόνο απέναντι στις δίκαιες αντιδράσεις των γιατρών για τη σημερινή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, για την οποία υπεύθυνη είναι η δική της πολιτική και του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ, κατά την προχτεσινή συζήτηση, κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την αναστολή προς όφελός τους, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσουν τη μάχη για το ωράριο και τις εφημερίες, με πλαίσιο και όρους που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες και ευρύτερα στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ καταψήφισε, στο σύνολό της, την τροπολογία του υπουργείου Υγείας, όπου συμπεριλαμβανόταν και το άρθρο για την αναστολή του ΠΔ, ακριβώς επειδή περιείχε και διατάξεις (άρθρα) στην κατεύθυνση της ακόμα βαθύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Το ΚΚΕ στάθηκε με συνέπεια απέναντι στους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους συμφέροντα. Οπως συνεπή στάθηκαν και τα άλλα κόμματα απέναντι στα συμφέροντα που αυτά εξυπηρετούν. Η ΝΔ πρότεινε αναστολή του ΠΔ για να κερδίσει χρόνο, υπερασπιζόμενη από θέση αρχής την οδηγία που προωθεί τη διευθέτηση. Το ΠΑΣΟΚ απαίτησε εδώ και τώρα ενσωμάτωση της αντιδραστικής οδηγίας στο εθνικό Δίκαιο με την άμεση εφαρμογή του ΠΔ. Το ίδιο και ο ΣΥΝ, που βρίσκει μάλιστα το θράσος, μέσω της χτεσινής «Αυγής», να κατηγορεί το ΚΚΕ για σύμπλευση με τη ΝΔ, ψευδόμενος, και το ξέρει, όταν ο ίδιος ταυτίζεται με τα άλλα κόμματα στην εφαρμογή της οδηγίας με το ΠΔ. Αντικειμενικά, και οι δυο τους βοήθησαν και βοηθούν την κυβέρνηση, την ΕΕ. Οχι μόνον αφήνουν στο απυρόβλητο την ευρωενωσιακή οδηγία, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του την προπαγανδίζει, ώστε η διευθέτηση, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας να ωραιοποιηθεί και να γίνει εύπεπτη, όχι μόνον από τους γιατρούς, αλλά συνολικά από τους εργαζόμενους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ