Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να γίνουν οχυρά αντίστασης οι τόποι δουλιάς!

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς και  οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Χωρίς να χάνουν λεπτό και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της θερινής περιόδου - αυτή ακριβώς που θέλησε να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση - τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, δραστηριοποιούνται για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, απέναντι στη νέα και ιδιαίτερα σκληρή επίθεση που συνιστούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις εργασιακές σχέσεις, για θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Μπροστά στο μέτωπο κυβέρνησης, βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να ορθώσουν ισχυρό αγωνιστικό ανάχωμα και κανείς δεν εφησυχάζει.

Αμεσα στο κυβερνητικό στόχαστρο μπαίνει για άλλη μια φορά η καθολική κατάργηση του 8ωρου, μέσα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η αύξηση του ορίου απολύσεων, από 2% στο 10% σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κατευθύνσεις, με απώτερο στόχο την πλήρη απελευθέρωσή τους, θα αποθρασύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία, θα δημιουργήσει αφόρητη κατάσταση σε χιλιάδες εργαζόμενους και θα αφήσει το ελεύθερο πεδίο σε πολύμορφους εκβιασμούς. Η γενίκευση της μερικής απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέσα από διάφορες ρυθμίσεις, θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα των εργαζομένων να βγάζουν το μεροκάματο, θα πλήξει την πλήρη απασχόληση και θα «στρώσει» το έδαφος για την εφαρμογή της διαβόητης «απασχολησιμότητας». Δυσβάσταχτο θα είναι το βάρος για τα ασφαλιστικά ταμεία από την απαλλαγή των εργοδοτών, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.


Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, που απλώνονται σε όλη τη χώρα, με περιοδείες, συζητήσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, έρχονται να καλύψουν το κενό που αφήνουν συνειδητά οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που κύριο μέλημά τους είναι να νομιμοποιήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, να στηρίξουν τις ανατροπές μέσα από τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων.

Αυτή την περίοδο και μέχρι την έναρξη του πανελλαδικού προγράμματος δράσης του ΠΑΜΕ, στις 24 Αυγούστου, με συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις, το οποίο επεκτείνεται σε πρώτη φάση μέχρι και τον Οκτώβρη, σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα. Συγκεντρώσεις και συσκέψεις έγιναν τη βδομάδα που πέρασε στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα, στη Λέσβο και αλλού, ενώ στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε από σωματεία, η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που θα κάνει το ΠΑΜΕ στις 24 Αυγούστου και στις 2 Σεπτέμβρη. Ανάλογες αποφάσεις πήραν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σωματεία του Βόλου.

Στο μεταξύ, οι περιοδείες συνεχίζονται. Από αυτή τη βδομάδα, η προκήρυξη που έβγαλε το ΠΑΜΕ, με την οποία καλεί σε ταξικό αγώνα ενάντια στις ανατροπές, θα μοιραστεί χέρι - χέρι σε όλη την Ελλάδα.

Στην προκήρυξη τονίζεται μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΜΕ καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά τα αντεργατικά μέτρα, καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Εθεσε στα όργανα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διεκδικητικό πλαίσιο με πρόταση για απεργιακό αγώνα, οργάνωσε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Τραβάει μπροστά. Συνεχίζει την αγωνιστική - ταξική του πορεία, εντείνει τη δράση του, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, οργανώνοντας την πάλη τους, δίνοντας τη μάχη στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους, θέτοντας την αναγκαιότητα της καταδίκης των αντεργατικών μέτρων και της ανάπτυξης των αγώνων, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα. Οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους, να ενημερώσουν και να εξοπλίσουν τους εργατοϋπάλληλους για να δράσουμε και να αντεπιτεθούμε συντονισμένα και μαχητικά.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τους κάθε είδους στημένους "διαλόγους",να μετατρέψουν τους τόπους δουλιάς και τους κλάδους σε απροσπέλαστα οχυρά υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργατικών κατακτήσεων, να οργανώσουν "Επιτροπές Αγώνα", να αναπτύξουν πολύμορφες μορφές πάλης στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων.

Η αποτελεσματική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική επιβάλλει επίμονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τη μαζικοποίηση και την ενίσχυση της δράσης των Σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων».


Γ.Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ