Τρίτη 23 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Ορθάνοιχτο παράθυρο στην καρκινογόνα καύση

Απροκάλυπτες παραδοχές από τον Γ. Σουφλιά σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Προ των πυλών βρίσκεται η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων

Motion Team

Προ των πυλών βρίσκεται η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων
Ορθάνοιχτο το παράθυρο για την εφαρμογή της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων άφησε χτες ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, παραδεχόμενος συν τοις άλλοις ότι η επιλογή μιας τέτοιας «λύσης», εκτός από τις τεράστιες συνέπειες στην υγεία, θα σημάνει και τον τριπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών που πληρώνει ο λαός. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Σουφλιάς τόνισε με νόημα ότι δε θα πρέπει να αποκλειστεί καμία μέθοδος σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών - η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει και την καύση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 22912/2005. Εσπευσε, μάλιστα, να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς χαράσσουμε την πολιτική και ελέγχουμε την εφαρμογή της. Από κει και πέρα οι αρμόδιοι να μελετήσουν και να αποφασίσουν ποια μέθοδο ή ποιες θα εφαρμόσουν, είναι οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αναλυτικότερα, ο Γ. Σουφλιάς παραδέχτηκε ότι η οικονομικότερη λύση είναι αυτή της υγειονομικής ταφής που εφαρμόζεται σήμερα, αφού το κόστος της ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά τόνο. Η δεύτερη λύση, αυτή της παραγωγής κομπόστ και στη συνέχεια υγειονομική ταφή υπολειμμάτων, κοστίζει 80 ευρώ τον τόνο, ενώ η «λύση» της καύσης κοστίζει 150 ευρώ τον τόνο! Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι από τεχνικής πλευράς η μέθοδος της καύσης είναι δύσκολη, χρειάζεται να προηγηθούν υποδομές και διαλογή στην πηγή, ενώ «απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια ωρίμανση αν αποφασίσουν οι αρμόδιοι να πάμε σ' αυτήν τη λύση».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Γ. Σουφλιάς σημείωσε:

  • Οτι η ανακύκλωση στην Ελλάδα μόλις που ανέρχεται σε ποσοστό 14%, εκτιμώντας ότι το 2007 θα πάει στο 20%.
  • Οτι μόλις από το Μάρτη του 2006 τέθηκαν προδιαγραφές για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η εφαρμογή τους όμως θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη του 2007 με ευθύνη των βιομηχανιών, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ απλώς θα επιβλέπει. Μέχρι τότε οι πιο επιβαρυμένες περιοχές θα παραμένουν το Θριάσιο, η Σίνδος και τα Οινόφυτα.
  • Οτι υπολειτουργεί ο Αποτεφρωτήρας Νοσοκομειακών Αποβλήτων στα Λιόσια, δυναμικότητας 30 τόνων την ημέρα, καθώς τα νοσοκομεία στέλνουν μόνο 8 τόνους για να πληρώνουν λιγότερα...
  • Οτι υπάρχει καθυστέρηση στο κλείσιμο και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, ενώ στη θέση αυτών που κλείνουν ανοίγουν νέες, με αποτέλεσμα να απειλούμαστε με πρόστιμα δισ. ευρώ από την ΕΕ.
  • Οτι περιμένει την έγκριση του ΣτΕ για να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός και το 75% των σκουπιδιών του Λεκανοπεδίου να πηγαίνουν στο Θριάσιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ